Haberler

Bursa’da Baltacıoğlu’nun özyaşamından bir tiyatro oyunu doğuyor

Beyaz Nokta® Bursa Gönüllü Grubu, pedagog, filozof İsmail Hakkı Baltacıoğlu'nu tanımak için bir süredir çalışıyor. Yine Bursa’da devlet tiyatrosu sanatçısı ve oyun yazarı Ömer Naci Topçu, Grupla iş birliği yaparak, Baltacıoğlu’nu konu alan bir oyun yazacak ve oynayacak.

resim
18.12.2012

 

 

Baltacıoğlu, 1886 yılında istanbul’da doğmuş bir Osmanlı memurunun oğludur. Abdulhamit döneminde İstanbul okullarında okumuş, meşrutiyet döneminde pedagoji konusunda kendini geliştirmiş, profesörlüğe kadar yükselmiştir. Bir dönem İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü yapmıştır. Atatürk'ten özel bir ilgi görmemiş, hatta o dönem üniversiteden uzaklaştırılmış olsa bile İsmet Paşanın devlet başkanlığı zamanında kendisine değer verilmiş, iki dönem milletvekilliği yapmıştır. Çok sayıda kitap yazmış ve 40 yılı aşkın süre kendi çıkardığı Yeni Adam dergisinde başyazarlık yapmıştır. Sosyal bilimler ve sanat konularda özgün buluşları, tezleri vardır. Köy Enstitülerinin fikir babasıdır. Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'un hocasıdır. Uzun bir ömür yaşamış (Ö.1978) bu çalışkan, çok yönlü yurt insanını tanımak onu anlamak, kendimizi tanımağa hayatı anlamağa, SÇK yükseltmeğe muhakkak ki bir araçtır.

Ömer Naci Topçu’yu Ekim Sanat Atölyesinde sahnede dekor hazırlayan öğrencilerine yardımcı olurken bulduk.

 

Beyaz Nokta® Bursa Gönüllü Grubu’ndan Cem Özkan, sanatçı Ömer Naci Topçu'ya oyunu yazmasında yardımcı olmak üzere Baltacıoğlu hakkında hazırladıkları derleme dosyasını teslim ederken "İşin başında, konferanslarında “fesinin püskülünü” kesiyor diye bir komik adamla tanışıyoruz sanmıştım. Uzun okumalardan sonra ciddi bir adamla karşı karşıya olduğumuzu anladım. Bilmem Baltacıoğlu'ndan nasıl senaryo çıkacak, zor mu olacak? Binlerce sayfa okumadan seçerek derlenen kendine ve eserlerine değin 260 sayfalık bir dosyayı yararlı olması dileği ile teslim ediyorum."

Ömer Naci Topçu, daha okul yıllarında Baltacıoğlu’nun dikkatini çektiğini belirterek, böyle bir oyun yazmanın kendisi için heyecan verici olacağını belirterek “Ülkemizde onun gibi değer üreten, fakat toplumdan hak ettiğini bulamamış, her alanda, sanatta, bilim teknikte, askerlikte nice insanlarımız var. Birçok tiyatrocumuz, bu işe gönül verenlerin çoğunluğu bugün Baltacıoğlu’nu duymamıştır, tanımaz. Oysa tiyatro konusunda Türkçe eser verenler olmuşsa da o’nun gibi özgün, orijinal tezi (öz tiyatro tezi) olan bir tiyatro adamı daha çıkmamıştır.” diyerek dosyayı teslim aldı.

Ömer Naci Topçu, oyunculuk, yazarlık ve eğitim çalışmalarının çok yoğun devam ettiğini, işlerinin hafiflediği ilk fırsatta bu oyunu yazacağını, bunu gerçekten çok istediğini belirtmiştir. Beyaz Nokta® Bursa Gönüllü Grubu’nun derleme çalışmasının kendisine zaman kazandırmak bakımından çok önemli oluğunu belirtmiş ve bu işbirliğinden güzel bir eser çıkmasını gönülden dilediğini eklemiştir.



 

Sayfa başına dön!