Haberler

Fizik Yasaları Sevgi bağlarını gölgede bırakamaz

Enerjiden çok daha büyük bir şey vardır. Entropiden daha büyük bir şey vardır. Bu en büyük şey nedir?

resim
05.01.2013

 

 

 

 

 

Fizik Yasaları Sevgi bağlarını gölgede bırakamaz

TARA PARKER-POPE

Jeffrey Wright, bir fizik öğretmeni Kentucky, Louisville’de çalıştığı lise ve çevresinde, patlayan kabaklar, hovercraft (basınçlı hava ile hareket edebilen taşıt) ve briket, balyoz ve çivili bir tahta ile gerçekleştirdiği ürkütücü bir deney gibi tuhaf davranışları ile tanınmıştır.

“Wright’ın Yasası” kısa belgeseli, Missouri Universitesi tarafından düzenlenen ulusal “Yılın Üniversite Fotoğrafçısı”  yarışmasında multimedia alanında altın madalya kazandı.

Batı Kentucky Universitesinden fotomuhabir olarak mezun olan ve Bay Wright’ın eski öğrencilerinden olan film yapımcısı Zack Conkle (22), Wright’ın öğretme tarzını daha iyi anlatmak için bu filmi yaptığını söyledi. Röportajda Zack Concle, “İnsanlara bu adamın çılgın ve gerçekten ilginç olduğunu göstermek istedim” dedi.

Filmin başlangıcında, şimdi 45 yaşında olan Bay Wright’ı en tuhaf halleriyle gösterir. 23 yıllık öğretim tecrübesi olan Bay Wright hava basıncı ve tehlikeli kimyasallarla tuhaf deneyler yapar ve o deneylerden birinde yere uzanır, göğsüne çivili tahta ve onun üzerine briket koyulur. Bir öğrenci balyozu alır ve brikete vurur ve parçalar ve bu ders, güç ve enerji hakkındaki bir fizik dersidir.

Fakat her yıl Bay Write özel ihtiyaçları olan bir çocuğun ebeveyni olarak tecrübelerini anlattığı bir ders verir. Şimdi 12 yaşında olan oğlu Adam’ın, beynin denge ve hareket ile ilgili bölümünde Joubert sendromu denen nadir bir hastalığı vardır. Hareketleri gözle görülür biçimde bozuk ve kontrol edilemez durumdadır. Adam hızlı hızlı nefes alıyordur ve konuşamıyordur.

 “Fizik hakkında konuşmaya başlayınca,’Bütün bunların amacı ne diye’ merak etmeye başlıyorsunuz” dedi bir konuşmada.”Çocuklar bana gelmeye ve bu temel soruları sormaya başladılar. Ben onların yaşamlarına küçük farklı bir yönden bakmalarını istedim (fizik yasalarının tam zıttı olan)  ve yaşamın daha fazla anlamı olduğunu öğretmek istedim.”

Bay Wright, Adam ve şimdi 15 yaşında olan kızı Abbie için olan hayallerinden ve umutlarından bahsederek derse başlardı. Adam’ın doğduğu günü ve onun durumunu öğrendiğinde hissettiği üzüntüyü hatırlardı.

Sınıfta “Oğlumun bir evin kapısını çalmasını, çitlerden atlamasını seyretmeye dair bütün bu hayallerim yok olup gitti. Evrenin oluşumunun nasıl başladığını umursamıyordum… Evrenin manasının ne olduğunu kendime sormaya başladım.”

Bay Wright, Abbie’yi 4 yaşında iken, Adam’ın yanında yerde bebekleriyle oynarken gördüğü bir gün her şey değişti. O anda, oğlunun, içsel yaşamı olan küçük bir çocuğun, görebileceğini ve oynayabileceğini anladı. Bay Wright ve eşi Nancy Adam’a basit dil öğretmeye başladılar. Bir gün oğlu ona işaret diliyle “Seni seviyorum” dedi.

Derste, Bay Wright “Baba seni seviyorum”u işaretle anlattı. “Bunu gördüğünüz günden daha inanılmaz bir şey yoktur” dedi ve “Enerjiden çok daha büyük bir şey vardır. Entropiden daha büyük bir şey vardır. Bu en büyük şey nedir? ”

Öğrenciler “Sevgi” diye fısıldadı.

“Bu ’niçin’ var olduğumuzun anlamıdır” diye Bay Wright büyülenmiş bir şekilde dinleyen öğrencilere anlattı. “Bu muhteşem büyük evrende, biz hepimiz bu yıldızların hepsine sahibiz. Kimin umurunda?  Şey, bazıları umursar.”

Öğrenciler sınıftan dışarı çıkarken, bazıları gözyaşlarını siliyor ve öğretmenlerini kucaklıyordu.

Bay Wright diyor ki öğrencileri ile hikâyesini paylaşması duygusal olarak dışa vurma olabilir, fakat bir fizik öğretmeni olarak da rolünün bir bölümüdür.

“Fiziğe baktığınız zaman, kanunlar hakkında ve dünyanın nasıl çalıştığı hakkındadır. Fakat eğer bu kanunları çok daha büyük amaca, kalbinizdeki amaca bağlamazsanız,  o zaman öğrenciler yerlerine gidecekler ve ‘Kimin umurunda?’ diye soracaklardır”.

“Çocuklar çok manevidir —  daha büyük amaç isterler. Sanıyorum ki, bu hikâye onlara düşünecekleri bir şeyler sağladı.”

Bay Wright, bu dersin başka bir amacından söz eder: mesleğini bilim ve genetik araştırmada sürdürmek isteyenlere bir ilham vermek.

“Öğrencilerimde umut bulduğum konudur. Belki, bu alanlarda öğrencilerime küçük bir ilham verebilirsem, kim bilir? Bir gün Adam’a yardım edilebilecek bir şey ortaya çıkarabiliriz. ”

Video : http://nyti.ms/VrUccz

 

 

Alıntı:  http://well.blogs.nytimes.com/2012/12/24/laws-of-physics-cant-trump-the-bonds-of-love/

Sayfa başına dön!