Haberler

Jacob Barnett: Günümüzün Einstein'ı

Sayın Tanzer Gözütok'a, Jacob Barnett'in "Bildiklerinizi unutun" videosunu bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz.

resim
25.10.2014

Jacob Barnett

Matematikteki en karmaşık kavramları kavrayarak, üniversite profesörlerini hayrete düşüren Jacob Barnett'in ise IQ'sunun 170 olduğu ve Albert Einstein'dan daha yüksek olduğu tespit edildi. Amerika'da yaşayan Barnett; kalkülüs, cebir, geometri ve trigonometriyi bir haftada kendi kendine öğrenmiş.

Bütün dünyanın dikkatini çeken Jake, “Albert Einstein'ın izafiyet teorisini geliştirip kendi izafiyet teorimi hazırlıyorum” dedi. Çocuğunun neden bahsettiğini anlamayan ve dâhi mi, yoksa saçmaladığını mı öğrenmek isteyen anne, Princeton Üniversitesi yakınlarındaki Advanced Study Enstitüsüne videosunu gönderdi. Enstitüde görevli meşhur profesörlerden Scott Tremaine, Jake'in teorisinin orijinalliğinden etkilendiğini söyledi. Ailesine bir e-posta gönderen profesör, “Fiziğe olan ilgisinden dolayı etkilendim. Üzerinde çalıştığı teori, astrofizik ve kuramsal fizikte en zor problemleri içeriyor. Bunu çözecek kişi, Nobel Ödülü'nü kazanabilir” dedi.

“Ailemle matematik üzerine konuştuğumuzda bana şaşkın şaşkın bakıyorlar” diyen Jake, iki yaşına kadar konuşamamış. Bir yaşından önce “aspergers sendromu” teşhisi konulan Jake, üç yaşında 5 bin parçalı yap-bozu bitirmiş. Eyaletin yol haritasını inceleyen Jake, bütün otoyolları ezberlemiş, araba plakalarının başına eklenen numaraları ezberden okuyabiliyor.

8 yaşına geldiğinde liseyi bitiren Jake, daha sonra Indiana Üniversitesi-Purdue Üniversitesi Indianapolis'te ileri astrofizik sınıfına katıldı. Jake'in sınıfındaki en küçük arkadaşı 18 yaşında ve derslerden sonra saatlerce sınıf arkadaşlarına ders veriyor.

Bildiklerinizi unutun...

Sayfa başına dön!