Haberler

Trabzon Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden örnek davranış

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, şiddetin her türlüsünü özelde ise kadına şiddeti protesto etmek amacıyla “kadına şiddete hayır, erkek adam kadına el kaldırmaz, erkek olmak kolay adam olmaz zor” mesajlarının yazıldığı beyaz tişörtler giydiler ve yüzlerine şiddet temalı makyaj...

resim
14.03.2015

 

“BİZLER SESSİZ KALMADIK. KALAMADIK. BURDAYIZ VE SESİMİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURUYORUZ. TRABZON MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ÖĞRENCİLERİ KADINA ŞİDDETE HAYIR DİYOR.”

 

TRABZON MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ,  2300’ e varan öğrenci sayısı ile bölgenin en büyük lisesi. 300 bayan ve 2000’e yakın erkek öğrencisi ile önemli bir topluluk olma özelliğini taşıyor. Kadına şiddete hayır bilincinin öğrencilere aşılanması açısından birçok etkinliğin yapılması gerektiği özel bir okuldan bahsediyoruz.

Bu gerekliliğe inanan bir grup gönüllü okul öğrencisi, okullarında farklı bir protesto eylemi gerçekleştirdiler;

Şiddetin her türlüsünü özelde ise kadına şiddeti protesto etmek amacıyla öğrenciler, “kadına şiddete hayır, erkek adam kadına el kaldırmaz, erkek olmak kolay adam olmaz zor” mesajlarının yazıldığı beyaz tişörtler giydiler ve yüzlerine şiddet temalı makyajlar yaptılar.

 

 

 

Okul içerisinde her sınıfı gezerek, öğrenci ve öğretmenlere bu eylemi niçin yaptıklarını anlattılar.  Ardından bu eyleme destek çığ gibi büyüdü. Bütün sınıfları boşaltan öğrenci ve öğretmenler, okul bahçesinde toplandılar ve etkinliği başlatan genç öğrencileri bir çemberin içine aldılar.

 

Halka içerisinde bulunan bir grup öğrenci isteklerini bütün dünyaya haykırdılar. İşte öğrencilerin istekleri;

•             Toplumun her kesimi tarafından şiddet, toplumsal huzuru bozan asli bir mesele olarak görülmeli ve şiddet yüksek sesle kınanmalı.

•             Toplumun önde gelen inanç, fikir ve kanaat önderlerini kadın haklarına saygı duymaya, kadına şiddete hoşgörü gösteren her türlü eylemi veya sözü kınamaya davet ediyoruz.

•             Basın ve medya kuruluşlarını, reklam verenleri, kadınlarla ilgili olumsuz imajlarla karşı çıkmaya, şiddetle ilgili mesleki etik değerler oluşturmaya ve uygulamaya çağırıyoruz.

•             Toplumun her kesimini, farkındalık oluşturmaya, kadınları korumak üzere sivil toplum ve sivil hareket yapılanmaları ve süreçleri oluşturmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.

•             Şiddetin aile içi bir mahrem konu olmadığını, toplumsal bir sorun olduğunu ve şiddete tanık olan herkesin bu vicdani sorumluluktan dolayı sessiz kalmaması gerektiğini hatırlatıyoruz.

 

Bu genç yürekleri ayakta alkışlamak gerekir. Bu onurlu davranışı tüm Türkiye’ye örnek göstermek gerekir. Bu öğrenciler şiddete hayır diyerek üzerlerine düşeni yaptılar. Peki ya siz?!

Sayfa başına dön!