Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> Haberler >> Klasik Eğitimin Sonu

Haberler

Klasik Eğitimin Sonu

Finlandiya Eğitim Tarihinin En Büyük Devrimini Gerçekleştiriyor!

resim
18.11.2016

İskandinavya Yarımadası'ndaki özgürlük, demokrasi, insan hakları ve insanî gelişmişlik düzeyi bize nasıl bir ülkede -ve dünyada- yaşamak istediğimize dair ilham veren ve hayallerimizi kışkırtan muazzam bir örnek olarak karşımızda duruyor.

Söz konusu olan eğitim sistemi olunca tüm İskandinav ülkeleri başa güreşiyor ancak, Finlandiya bu ülkelerin arasında dahi öne çıkıyor.

Yapılan birçok araştırmaya göre, Finlandiya dünyadaki en iyi eğitim sistemlerinden birine sahip. Buna karşın Finler durmak bilmiyor. Eğitim sistemlerinde tarihî bir reform aşamasındalar. Bu reforma bildiğimiz eğitim sisteminin sonu da diyebiliriz!..

Finlandiya eğitim sistemi bakımından dünyanın en iyilerinden biri olarak kabul ediliyor. Fakat bu kusursuz işleyen sistem, Finler açısından yeterli değil. Bu sebeple, tüm eğitim tarihi açısından gerçek bir devrim niteliği taşıyan yeni bir eğitim felsefesi ortaya koymuş durumdalar.

Fin yetkililer klasik müfredatları okullardan tamamen kaldırmayı düşünüyorlar. Artık fizik, matematik, edebiyat, tarih, coğrafya ya da buna benzer herhangi bir ders olmayacak! Fin yetkili Marjo Kyllönen, yapacakları değişikliği şöyle açıklıyor:

"1900'lü yılların başında tasarlanan ve o zamanlar faydalı olan eski moda bir anlayış ile okullarda eğitim veriyoruz. Oysa günümüzde ihtiyaçlar aynı değil. Dolayısıyla 21. yüzyıl için uygun bir eğitim modeli lazım."

Peki, bu ne anlama geliyor? Nasıl bir eğitim modeli düşünülüyor?

Klasik dersler yerine olay ve olgular disiplinler arası bir biçimde ele alınacak. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı tarih, coğrafya ve matematik açısından incelenecek. Bunun yanı sıra “Kafede Çalışmak” gibi bir ders alacak öğrenciler, uygulamalı olarak iletişim becerileri, İngilizce ve ekonomi eğitimi görecekler. Öğrenciler ayrıca kendi çalışmak istedikleri konu başlıklarını kendileri belirleyecekler.

Örneğin; buna göre bir öğrenci kimya veya fizik derslerindeki bütün üniteleri görmek ve sınavda bunlardan geçmek zorunda olmayacak. Sadece kendi belirlediği konulardan sorumlu olacak.

Böylece öğrenciler “Bu ders ne işime yarayacak?” sorusunu sormayacaklar. Üstelik değişim bununla da sınırlı değil.

Öğretmen-öğrenci iletişiminin geleneksel biçimi de tamamen değişecek. Öğrenciler artık sadece okul sıralarında oturup gelen bir soruyu cevaplamayacaklar. Bunun yerine tamamen sorunları tartışmak üzere küçük gruplar halinde birlikte çalışacaklar. Fin eğitim sistemindeki bu değişiklikler kolektif çalışmayı teşvik edecek. Bu durum hiç şüphesiz öğretmenleri de bir hayli etkileyecek. Öğretmenlerin farklı konular üzerine işbirliği yapmasını gerektirecek. Helsinki’deki öğretmenlerin neredeyse % 70’i yeni sisteme uygun olan gerekli bilgileri sunmak ve hazırlık çalışmalarını üstlenmek adına işe başlamış durumdalar. Tabii tüm bu değişim ve gelişim öğretmenlerin ücretlerine de zam olarak yansıyacak.

Sistem ilk etapta 16 yaş düzeyindeki daha yetişkin öğrenciler ile başlayacak. Yapılacak değişikliklerin tedrici olarak 2020 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Finlandiya'ya imrenmemek, kendilerini kutlamamak elde değil!

Kendi eğitim sistemimizde tartıştığımız konu ve sorunları görünce insan ister istemez üzülüyor doğrusu. Umarım bizim eğitim sistemimiz de çağın gereklerine cevap verebilen, bilimsel ve pedagojik kriterlere uygun bir noktaya gelebilir.

Kaynak: https://onedio.com/haber/klasik-egitimin-sonu-finlandiya-egitim-tarihinin-en-buyuk-devrimini-gerceklestiriyor--738675

Sayfa başına dön!

Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> Haberler >> Klasik Eğitimin Sonu