BN Mesajları

Yale Üniversitesi Tarihinin En Popüler Dersi:

Mutluluk

resim
30.04.2018

Yaşamın en tatlı ama elde etmesi en zor şeyi olan mutluluğun arayışı, yaklaşık 1,200 Yale Üniversitesi öğrencisini okulun dev bir salonunda haftada iki kez bir araya getiriyor. Bu, üniversite tarihinin şimdiye kadar ki en popüler dersi.

“Psikoloji ve İyi Yaşam”, o kadar sevilen bir ders ki, bahar sömestrinde okuldaki her dört öğrenciden biri bu derse yazıldı. Dersi veren psikoloji profesörü Laurie Santos’un dediğine göre 1701 yılında kurulan Yale Üniversitesi tarihinin en kalabalık sınıfı bu.

Peki insanları böylesine çeken şey ne? Santos’a göre üniversitelerde tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan mutsuzluktan kurtulmak için öğrencilerin keyif veren bir rahatlama bulmasına bilimin yardımcı olabilmesi umudu.

“Öğrenciler okul tarihinde ilk kez bu kadar çok depresif ve bu kadar çok kaygılı olduklarını bildiriyorlar,” diyor Santos.

“Sosyal bilimler insanları nelerin mutlu ettiğine ve mutluluğa nasıl ulaşabileceklerine dair pek çok yeni içgörü geliştirdi. Öğrenciler bu içgörüleri, bilim temelli bir şekilde öğrenmek istiyorlar,” diye devam ediyor Santos.

Santos’un dediğine göre mutluluk duyguları en çok sosyalleşmeyle, egzersizle, meditasyonla ve bol bol uykuyla besleniyor. “Para ve mal mülk, genellikle hayatın amaçları olarak görülüyor. Ama mutluluğa giden yol başka bir yoldan geçiyor,” diyor Santos.

“Çok mutlu insanlar başkalarıyla zaman geçiriyor, arkadaşlarıyla ve aileleriyle zaman geçirmeye öncelik veriyor, hatta garsonla bile sohbet etmeye zaman ayırıyorlar,” diye anlatıyor Santos.

Santos, insanları hayatta yanlış hedeflerin peşinden gitmeye sürükleyen “yanlış istek” psikolojisine dikkat çekiyor. “Yüksek maaş almak ya da o harika evi satın almak için gerçekten çok çalışırız. Ama bu şeyler bizi sandığımız kadar mutlu etmeyecektir.”

Derste verilen ödevler, daha fazla minnet duymak, iyilik yapmak ve sosyal bağları artırmak gibi konuları içeriyor.  Aşırı talep yüzünden ders artık halka açık bir şekilde coursera.org sitesinden ücretsiz olarak verilmeye başladı.

Kaynak: Eğitimpedia sayfasından alınmıştır.
Orjinal metin için tıklayınız.

Sayfa başına dön!