Beyaz Nokta Gelişim Vakfı Logo
GELİŞMİŞ, ÇAĞDAŞ BİR TÜRKİYE İÇİN DAHA YÜKSEK SORUN ÇÖZME KABİLİYETİ
BEYAZ BÜLTEN

Sayı: 65 / Haziran 2014


 Bizden Haberler/Duyurular

Hava Harp Akademisi Komutanlığı’nda Konferans

Hava Harp Akademisi Komutanlığı’nda “Sorun Çözme Kabiliyeti” konulu konferans; 23 Haziran’da Akademi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Sami Özatak, Yüksek Sevk ve İdare Akademisi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cengiz Karacabey ve 100 Kurmay Subay öğrencinin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Detaylara http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=489 linkinden ulaşabilirsiniz.


 Editörden

16.06.2014


İslâm dininin “temel ilkeleri” nelerdir? (Rev 3)


Yazının başlığındaki soru hemen iman’ın altı veya İslâm’ın beş şartını akla getiriyor değil mi? Bu şartlar, Müslüman sayılmak ve iman sahibi sayılmak için yerine getirilmesi gerekenler olup, “temel ilkeler” deyimiyle anlatılmak istenilen ise bu değildir.

Editörden köşesine ulaşmak için http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=490 linkine tıklayınız.


 Bizden Haberler/Duyurular

17.06.2014


Kısır Döngü Nasıl Kırılabilir?


Osmanlı İmparatorluğu'nun çözülmesinden sonra Cumhuriyet Türkiye'sinin yüklenmiş olduğu sorun stokunun günümüze dek geçirdiği değişim, ancak tarih, antropoloji, sosyoloji, ekonomi gibi dalların birlikte inceleyebileceği bir bileşik alandır.

Muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolundaki sorunlarımız ve bu bağlamdaki yanlışlarımız çok sayıda araştırmacının ilgisini çekmiş ve kalkınma yolundaki performansımız sorgulanmıştır. Bu bileşik alanın sorunlarına bütünleşik (entegre) biçimde değil de ayrı sorunlar hâlinde bakıldığında farklı bir resim görülmektedir. Çünkü sorunlar denizindeki her “yanlış”tan bir diğerine güçlü ya da zayıf bir nedensellik bağı bulunabilir (http://wp.me/p2t6mi-RG).

Böylece sorunlar yumağının çok sayıdaki uçlarından herhangi birini tutan biri kolaylıkla yakaladığı bir yanlışı "melanetin kaynağı" olarak alıp tüm eğriliklerin oradan ürediğini iddia edebilir ve bu iddiası kolay yanlışlanamaz da. Halbuki yumak, iplikçiklerden çok farklı bir şeydir. Örneğin akli bilimler yerine nakli bilimlere ağırlık verilmesi, kaynakların çoğunda "doğurgan bir yanlış" olarak gösterilmektedir. Gerçekten de bilimi rehber olarak almamak temel bir yanlış sayılmalıdır. Bu iki yaklaşım arasındaki önemli fark suradan kaynaklanıyor: Bu çalışmalar içindeki nedenlerin her biri, düz (horizontal) bir mantık uyarınca değil, döngüsel (circular) bir mantık uyarınca bir "sistem" oluşturuyor ve bu "sistem"e geri kalmışlık deniliyor.

***

Kitabın temin edilebilmesi için, bilgi@beyaznokta.org.tr adresine mesaj gönderilmesi ve/ya (0312) 442 0760 numaralı telefonu aramak yeterlidir.


 Bizden Haberler/Duyurular

18.06.2014


Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı Haziran Ayı Bağış Bülteni


Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı olarak destekçilerimizden aldığımız güçle bugün, dünden daha güçlü olarak Türkiye'nin Sorun Çözme kabiliyetini geliştirmek için projeler üretiyoruz.

Haziran 2014 Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı Bağışçıları:

Faruk Ekinci, Tınaz Titiz, Azmi Macun, Hüseyin Burnaz (Beynok), Ömer Fatih İlhan (Beynok), Mert Baykal (Beynok), Rahime Esin Bitik, Seymen Şahin (Beynok), Sibel Erener (Beynok), Emin Güngör (Beynok).