Haberler

Beyaz Nokta® Örgütünü Tanıyalım..

İzmir Beyaz Nokta® Gelişim Derneği

resim
22.11.2010

Beyaz Nokta® örgütlenmesi,  Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı ile Beyaz Nokta® Gelişim Dernekleri ve Beyaz Nokta® Gönüllü Girişimlerinden oluşan, bu yapısıyla hem formal, hem de informal yapılanmaya imkan veren, merkeziyetçi olmayan bir organizasyon.

Beyaz Nokta® organizasyonu içindeki bu oluşumlardan İzmir Beyaz Nokta®  Gelişim Derneği’ni daha yakından tanımanız amacıyla Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Özkızılcık ile yaptığımız söyleşiyi sunuyoruz.

İzmir Beyaz Nokta®  Gelişim Derneği ne zaman kuruldu?


Derneğimiz, BNGV ile aynı yıl içinde ülkemizin ihtiyacı olan Sorun Çözme Kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olacak projeler üretmek üzere 1994 yılında kuruldu.

 
İzmir BNGD  üye profili nasıldır?


Derneğimizin kuruluşundan, günümüze üye profili, çeşitli kesimleri temsil eden bir yapıda olmuştur. Örn. üyeler arasında mühendislik, gibi teknik nosyona sahip mesleklerin yanı sıra eğitim, tıp, ticaret gibi alanlarda çalışanlar da mevcuttur.   Derneğin Yönetim Kurulu başkanları sırasıyla  ile  Hasan Tahsin Erol(Yük. Ziraat Müh.), Hüseyin Cimşit (Mak. Müh.), Ayhan Özdemir(End. Müh.), Coşkun Saydam(Dr.), Zekai Fidan(End. Müh.), Prof. Dr. A.Yüksel Gürüz(Öğr. Üyesi), Reşat Özkızılcık (Emlakçı)dır.

Derneğimizin üyeleri arasında iş kadını/adamı, öğretim üyeleri, öğretmenler, mühendisler, hukukçular, esnaf, tekniker ve öğrenciler bulunmaktadır.


İzmir BNGD’nin bugüne kadar yaptığı çalışmalar, uyguladığı projeler nelerdir?

  • Derneğimiz "Ezbersiz Eğitim" projesini İzmir'de bulunan okullarda tanıtılması çalışmalarını üyeleri ile okul okul gezerek yaptı.
  • İzmir'de düzenlediği "Okullar Arası Eğitsel kol Yarışması" ile öğrencilerin yaratıcı projeler üretmesine, ekip çalışmasına ve katılımcılığa katkı sağladı.  Dereceye giren okullara Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan törenle "Bilim Çantası" armağan edilerek ödüllendirdi.
  • Hayırsever Melahat Yılmayan tarafından bağışlanan ve vakfın mülkiyetine geçen Melahat Yılmayan Öğrenme Evi binasının tadilat ve donanımı dernek üyelerimizin nakdi ve ayni yardımları ile yapıldı.
  • Dokuz Eylül Üniversitesi ile yapılan protokol ile Melahat Yılmayan Öğrenme Evi’nde Kişisel Gelişim Platformu ( KiGeP) projesi uygulandı.


Derneğinizin planlanan faaliyetleri ile bu faaliyetlerin amacı nelerdir?


İzmir BNGD işbirliği ile Melahat Yılmayan Öğrenme Evi’nde BN projelerinden bazılarının uygulanmasına başlayacaktır. BNGV ile İzmir/Konak Belediyesi arasında imzalanan protokol çerçevesinde uygulanacak bu projeler;

Hızlı Dönüşüm Kampı Projesi:Gençler için istihdam veya değişim amaçlı Hızlı Dönüşüm Kampı (i-HDK) seminerlerini vermek ve katılımcıların sürekliliğini sağlamak.

İzmir Sosyal İcatlar Enstitüsü Projesi:7-14 yaş grubu çocukların yaşadıkları çevrede sorun olarak gördükleri bir konuya yaratıcı çözüm üretmeleri, ürettikleri çözümü demokratik, uzlaşmacı ve katılımcı olarak uygulamaya koyarak sorunu çözmeleri amaçlanmaktadır.

Bu proje çevre ilköğretim okulları ile işbirliği yapılarak, sürekliliği olan ve her yıl tekrarlanır hale dönüştürülecek, hatta teşvik amaçlı küçük ödüller ile yaratıcı bir rekabet ortamı yaratılmaya çalışılacaktır.

Trafikte "Söz" Kampanyası: Trafik Şube Müdürlüğü, sürücü okulları işbirliği ile trafik kurallarına uymayı alışkanlık haline getirmiş olan “kural yandaşları”nın fark edilmesine yönelik etkinlikler yapılacaktır.  

İzmir'deki hedefimiz; taahhüt edilen beş temel trafik kuralına uymayı özendirmek ve uymamayı toplumsal ayıp haline getirmek ve ilk aşamada 'söz' vermiş 30.000 (otuzbin) sürücüye erişmektir.

Mahalle Dayanışması(MahDay):“Öğrenme Temelli Sorun Çözme” araçlarını kullanacak dayanışma grupları eliyle yürütülecek bir projedir. Bu proje “Bilgi, paylaştıkça artar, endişeler ise azalır.” anlayışı ile karşılaşılabilecek doğal, ekonomik ya da diğer kaynaklı afet ve kriz ortamlarından kurtulmanın can yeleği olacaktır.

Öncelikle İzmir BNGD’nin bulunduğu Güzelyalı Mahallesi’nde oluşmuş platformlar ile diyalog ve işbirliği yapılacak, ortak akıl ile bulunacak çözümler uygulanacaktır.

 
Toplu Öğrenme-Etüt Merkezi: Özellikle ücretli çalışan annelerin çocuklarının katılacağı 4-5-6-7-8’nci sınıf öğrencilerinden oluşacak 10’ar kişilik gruplarda ilgi ve merak uyandırılarak, değişik oyun ve senaryo temelli kalıcı öğrenme yöntemleri uygulanacak. Belediye imkanları ile gezerek, görerek öğrenme ortamı sağlanmaya çalışılacaktır.

 

Derneğinizin çalışmalarına destek vermek isteyenlerden beklentileriniz nelerdir?


İzmir BNGD’de, bizimle tanışanın yapacağı bir şeyler her zaman vardır. Üye olabilirler, bağışta bulunabilirler, projelerde görev alabilirler, eğitim ve toplantılarımıza katılabilirler, proje ve çalışmalarımızı çevrelerine anlatabilirler,  deneyim ve birikimlerini paylaşabilirler.

Yeterki istekli olsunlar ve bize bu dileklerini iletsinler.

 

Destek vermek isteyenler, gönüllüler İzmir BNGD’ne nasıl ulaşabilirler?

 

İzmir BNGD’ne katılmak, bilgi almak isteyen herkes İzmir BNGD, 55 Sokak No:18 Güzelyalı/Konak-İzmir adresindeki ofise bizzat gelerek,  T+F :(0 232) 285 18 98 numaraya telefon veya faksla ya da izmir-dernek@beyaznokta.org.trye mail göndererek başvurabilirler.

Sayfa başına dön!