BN Mesajları

Demokrasi Sadece Bir An mıydı

Daha demokratik bir Türkiye arayışlarının sürdüğü günümüz Türkiye’sinde bu makalenin zihin açıcı bir etkisi olacağını umarız.

resim
23.07.2012

 Demokrasi Sadece Bir An mıydıRobert D. Kaplan-  Makaleden Alıntıların tamamını okumak için

 

Robert D. Kaplan

Makaleden Alıntılar

Çeviren: Altan Sağanak

 

Demokrasinin küresel zaferi Amerikan Yüzyılının parlak bir zirvesi olurdu.

Fakat-kendini özgürlüklerin kalesi olarak görmekte bulunan yerlerde bile- dünyaya en iyiyi verecek sistem olmayabilir.

 

M.S. dördüncü yüzyılda, Hıristiyanlığın Avrupa ve Akdeniz dünyasını fethetmesi, artık bireyin kutsallığına önem veren bir ideoloji çerçevesinde fikir birliğine ulaşıldığına göre, dünya politikalarında barışçı bir devrin elde edilmiş olduğu inancının doğmasına sebep oldu.

Fakat tabii olarak, Hıristiyanlık durağan değildi. Kök saldığı yerlerin coğrafyası ve kültürlerinden etkilenen mezheplere, ayinlere ve “sapkınlıklara” doğru evrilmeğe devam etti.

Bu arada, Aziz Peter’in temelini attığı kilise uzun süreler şiddet ve yobazlık suçları ile dinsel törenler ve hiyerarşik bir organizasyon halinde oluştu. Bu arada doğudaki Ortodoks kiliseler tarafından işlenen günahkârlıklardan da bahsetmemiş oluruz.

Hıristiyanlık dünyayı daha barışçı ya da uygulamada daha ahlâki yapmadı; sadece daha karmaşık hale getirdi. Bir zamanlar, Hıristiyanlığın yaptığı gibi, şimdi dünyanın karşısına çıkan demokrasi de aynı şeyi yapabilir.

 

  • 21inci yüzyıla doğru bakan başka Atlantic makaleleri  
  • Arşivlerden :
  • "Jihad vs. McWorld (Cihad McWorld’e karşı),"Benjamin Barber (Mart, 1992)
  • “Çağımızın iki eksen prensibi – kabilecilik ve küresellik – bir nokta dışında hep çatışıyor: Her ikisi de demokrasiyi tehdit ediyor.”
  • "The Diversity Myth: America's Leading Export, (Çeşitlilik Efsanesi: Amerikanın Önde Gelen  İhracatı"   Benjamin Schwarz (Mayıs, 1995)
  •  “Dünyanın etrafında etnik ve mezhepsel mücadeleler ile yüz yüze gelen Amerikalılar, dışişleri yetkilileri dahil,  ekseriya çeşitli ve şiddetle mücadele eden tarafların neden -Amerikalıların daima olduğu gibi - makul olamadıklarına hayret ederler. Yazarın iddiasına göre, zalim gerçek – bizim kanlı tarihimizin de gösterdiği gibi – istikrar nadiren makul olmakla elde ediliyor.” 
  • "The Capitalist Threat (Kapitalist Tehdit)”  George Soros (Şubat, 1997) “Her ne kadar finansal pazarlarda bir servet yapmış olsam da; şimdi korkuyorum ki bırakınız-yapsınlar kapitalizmin engelsiz yoğunlaşması ve pazar değerlerinin hayatımızın bütün alanlarına yayılması bizim açık ve demokratik toplumumuz için tehlike teşkil ediyor.“
Sayfa başına dön!