Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Demokrasi Nedir?

BN Mesajları

Demokrasi Nedir?

Demokrasiyi kolay anlaşılır bir örnekle sunan ve demokrasi ile ilgili pekçok detaylı bilgiyi içeren http://www.dadalos.org/ web sitesinden kısa bir alıntı.

resim
01.03.2011

 

   Açıklama:

Sayfada verilen linkler orijinal web sayfasını açar.    

 

Temel Kurs 1: Demokrasi nedir?

Bu temel soruyu cevaplamamıza yardım için, mecazen küçük bir insan toplumu olan aileyi kullanacağız. Aile baba, anne ve çocuktan oluşan hepimizin bildiği küçük bir toplumdur. O halde, ailemiz birlikte yaşar, birlikte yer, birlikte TV seyreder. Bu, hepimizin aynı derecede aşina olduğu problemlere yol açar. Bulaşıkları yıkamaktan kim sorumludur ve TV de ailenin ne seyredeceğine kim karar verir? Kim karar verir?

Esas olarak, bu problemin üstesinden gelmek için iki seçenek vardır. Birinci seçenek, güçlü konumda olan aile bireylerinden birinin karar vermesine izin vermektir.  Örneğin, TV için uzaktan kumanda cihazını tutan biri, ailenin diğer bireylerinin ne seyredeceğine karar verendir.

Fakat bir başka yol da var. Herkes karara katılabilir. Örneğimizde, TV de ne seyredecekleri konusunda bir ortak karar verecekleri anlamına gelir.

Bazı bakımlardan, örnek olarak bir ulus gibi daha geniş toplulukların karşı karşıya geldikleri problemler, bizim küçük ailemizle karşı karşıya geldiklerimizden bütünüyle farklı değildir. Burada da, kararlar verilmelidir. TV programı hakkında değil, fakat devletin programı hakkında veya aksine devletin nasıl çalışacağı konusunda.

Problemlerin giderilmesi için karar verecek kişinin benzer iki seçeneği, bir ulus için de mümkündür. Ailemizdeki gibi, birinci seçenek bir kişiye, uzaktan kumanda cihazının kontrolünü bırakmaktır veya tersine olarak yapılması gerekene karar vermektir. Ülkenin nasıl yönetileceğinden çok ulusun ne seyredeceğine karar vermesini saltanat vekili kişiden isteyeceğiz. Bu saltanat vekili, büyük bir güce sahiptir ve mutlaka toplumu, insanları yönetir. Toplum, işlerin nasıl yapılacağı hakkında çok az söz söyleyebilir ve hemen hemen hiçbir hakka sahip değildir. Toplumun uzaktan kumandayı ellerine alacak güçleri yoktur ve saltanat vekilinin istediğini seyretmeye zorlanacaktır.

O halde, çok dürüst bir sistem denemez, değil mi? Şüphesiz ikinci bir seçenek vardır. Bu sistemde herkes haklara ve böylece yetkinin çok küçük bir parçasına sahiptir. Bu sistemdeki toplum, kendilerini temsil edecek saltanat vekili hakkında karar verir ve sınırlı dönemde ve yetkinin küçük bir parçasını onlara ödünç verir, böylece, saltanat vekili, yönetim programına başlayabilir. Fakat toplumun geri kalanı aynı düşüncedeyse, saltanat vekili sadece bu hazırladığı programı yerine getirebilir. Ve toplumun haklarını sınırlayan veya yok eden bir program sunmak için izin verilmemiştir.

Buna bakarak bir başka yol, herkesin tek pile sahip olduğu bir sistem tasarlamaktır. Birlikte, saltanat vekilinin kim olacağına karar verirler ve ona dev bir uzaktan kumanda cihazı verirler. Uzaktan kumanda cihazının çalışması için pek çok pile ihtiyaç vardır. Böylece vatandaşlar, pillerini saltanat vekiline ödünç verirler. Bu şekilde, vatandaşların pillerini ona borç vermeye razı olması koşuluyla, saltanat vekili uzaktan kumanda cihazından tek sorumlu olur.

Eğer piller boşsa ve saltanat vekili toplumdan artık pil alamıyorsa, onun sorumluluk süresi biter. Ama toplum saltanat vekiline, bir daha pilleri vermemenin sonuçlarını dikkate almalıdır.

Saltanat vekili ve toplum arasındaki ilişki, bu formlardan birini alabilir. Ve her ikisi için pek çok örnek vardır. Birinci seçenek, toplumun hemen hemen bütün haklarına sahip bir diktatörlük,18inci yüzyılın sonlarına kadar Avrupa’da egemendi. Ancak ondan sonra, Avrupalı vatandaşlar bu sistemin ne kadar adaletsiz olduğunu fark etmeye başladı.

Fakat bu farkına-varmadan sonra ikinci seçenek, demokrasi – pilli sistem- Avrupa çapında yayılmaya başladı. Ve Temel Kurs 2’de göreceğimiz gibi,  buna rağmen, aslında, bu sistem 2000 yaşından fazladır. 20inci yüzyıl boyunca ve farklı formlarda demokrasi, dünya üzerinde giderek artan sayıda ülkeler tarafından benimsenmiştir.

“Demokrasi nedir?” hakkındaki malzemeler.

Uzaktan kumanda cihazı ile ilgili bu kısa örnek, demokrasinin öneminin içyüzünü kısaca kavramamızı sağlanmıştır. Özel bir sayfada, bu konu üzerinde büyük düşünürlerin bazılarından açıklamalar bulunabilir. (Alıntılar). Bu sayfada bir resim de vardır (Resim 1: demokrasi sözleri). Sözlükler ve ansiklopediler demokrasiyi nasıl tanımlıyor?  Demokrasi kelimesini tanımlamaya çalışan sözlük sayfasında bazı kısa metin özetleri sunuyoruz.

Kuram başlığı altında, sonraki bir bölüm ile beraber de verdik. Bu bölüm, fazla miktarda resimleri kapsar ve özdeşlik kuramı ile rekabet kuramını mukayese ederek demokrasinin en önemli temel kuramsal farklarını anlatır.  Ve demokrasinin farklı modellerine değinen bir başka bölüm vardır. Bu bölüm, hem demokrasinin doğrudan ve temsili formları arasındaki farklar, hem de parlamenter ve başkanlık sistemine ait demokrasiler gibi farklı sistemler anlatılır (modeller).

Alıntı kaynağı : http://www.dadalos.org/int/demokratie/demokratie/grundkurs1/grundkurs_1.htm

Sayfa başına dön!

Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> BN Mesajları >> Demokrasi Nedir?