BN Mesajları

Deprem sırasında ve sonrasında en büyük tehlike: Panik!

Komşu yardımlaşması çok önemlidir. Alt, üst, yan vs komşularla, hangi konularda yardımlaşılacağı konusunda görüşme yapılması, panikten korunmaya da yarar.

resim
15.03.2011

Panik, tüm risklerin en büyüğüdür. Panik altındaki bir kişinin, akıl sağlığı yerinde olmayan bir kişiden hiçbir farkı yoktur. Panikten korunmak için teorik bilgilere dayalı  "bilmek" yetmez, yeterince egzersiz yaparak otomatik hale getirmek gerekir. Bunun için:

  • Altın dakikalar kavramını anlamak gerekir. Depremin ilk işaretlerinden itibaren birkaç dakikada yapılacak yanlış şeyler, sonraki günleri çok zora sokarken, doğru karar ve eylemler işleri kolaylaştırabilir. Herkes, altın dakikalar içinde ne yapacağını iyice planlamalı ve bunun egzersizlerini defalarca yapmalıdır.
  • Örneğin: Önce açık ateş varsa kapat, gaz vanalarını kapat, tüp gaz vsyi kapat. Evin en sağlam yeri genellikle ıslak hacimlerdir (küçük olduğu için+ayrıca su ihtiyacı karşılanabilir). Camlardan uzak dur. Bunlar birkaç dakika içinde yapılabilir.

Komşu yardımlaşması çok önemlidir. Alt, üst, yan vs komşularla, hangi konularda yardımlaşılacağı konusunda görüşme yapılması, panikten korunmaya da yarar. Ayrıca, kendine güven duygusu yaratacağı için depresyondan da korur. Beyaz noktanın Mahalle Dayanışması Projesi böyle bir amaçla başlatılmıştır.

 http://www.beyaznokta.org.tr/projelerimiz_mahalle_dayanismasi

Bir yerlerde bir hafta kadar ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek para bulundurun. Depremden sonra kredi kartı, banka hesabı vs işe yaramayabilir. Her türlü ihtiyaç ancak nakit para (tercihan yabancı küçük banknotlardan oluşan para) ile karşılanabilir.

Yardımlaşabileceğiniz tanıdıklarınızla iletişim kurabilmek için (telefon yoktur) 20 km menzilli telsizlerden edinin ve tanıdıklarınızın da edinmesini sağlayın ve evvelden deneyerek işe yaradığını test edin.

Bütün bunlara ilave olarak ilk yardım kursu alın ve kendinizi fiziken koruma konusunda eğitim alın (burası Japonya değildir).

İstanbul’daki yapıların deprem risklerinin incelenmesi ve tedbirlerle ilgili Proje Dokümanı-Aykut Barka, Tınaz Titiz , 2000 (pdf)

Yaşanılan mekânlarda alabilecek deprem önlemler için birkaç video:

 Deprem öncesi alınacak tedbirler- Deprem dede anlatıyor:

http://dai.ly/boFSQ7

Deprem öncesi hazırlıklar

http://dai.ly/fBDhRJ

Deprem Dede & Gökhan ŞEN Müzikal Eğitim Filmi

http://dai.ly/hHzZ2M

Deprem anında yapılacaklar- Deprem dede

http://dai.ly/aaymSv

Depremin unutulmaması gereken sonuçlarını gösteren küçük bir fotoğraf albümü (Basından derlenmiştir)


 

Sayfa başına dön!