BN Mesajları

Soyut görünümlü bir konsepti elle tutulur hale getirmek!

SÇK, farklı alanlardaki –fiziksel, zihinsel, moral, psikolojik vd- yeteneklerin üst üste katmanlar halinde bir araya gelmesinden oluşuyor.

resim
01.01.2012

Sorun Çözme Kabiliyeti (SÇK) soyut bir kavram –BN sözcükleriyle kavraşım-; birey, kurum ya da bir toplumun sürekli olarak karşılaştığı irili-ufaklı sorunlarını çözmedeki başarısını ifade etmeye yarıyor. SÇK, farklı alanlardaki –fiziksel, zihinsel, moral, psikolojik vd-yeteneklerin üst üste katmanlar halinde bir araya gelmesinden oluşuyor. Böyle açıklanınca SÇK kolay anlaşılabiliyor; ama SÇK’nin ilginç başka özellikleri de var.

Bunlardan birisi, SÇK’ni oluşturan çeşitli alanlardaki katmanları oluşturan daha alt katmanlardan birisinin de bizzat SÇK’nin kendisi olduğu! Ve bu, tüm katmanlar için böyle. Bu nasıl olabilir? Bir bileşiği oluşturan çeşitli bileşenlerin içinde bileşiğin kendisi de olabilir mi? Ya da olursa ne olur?

Bu garip durum, bir birey, kurum ya da toplumun SÇK açısından tahmini güç sonuçlara yol açabiliyor.

Sorunların İntikamı: Çözemeyeni Çözerler! adlı kitaptaki açıklamaların komprime hale getirilmiş hali, bir PowerPoint sunum haline getirilmiş ve BN’ya ilgi duyanların incelemesine sunulmuştur. Yurtdışında sunulmak üzere hazırlanan ve Nuran Özcanlı tarafından Türkçeye çevrilen PP sunum, tartışmasız kabullenilen kimi efsanelerin doğru olmadığını, örneğin sömüren-sömürülen ilişkilerinin sanıldığı gibi sömüren kontrollü bir süreç olmadığını, doğanın değişmez bir kuralına dayalı olduğunu ve “zayıf olanın” –buradaki anlamıyla yetersiz SÇK’ne sahip olanın-sömürülmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğunu gösteriyor. Bu bağlamda SÇK’ni iyileştirmenin sömürülmeye karşı tek önlem olduğu görülüyor.

Toplumumuzun karşılaştığı sorunların “dış mihrakların oyunu” olduğu açıklamasıyla kendini rahatlatan insanımıza, SÇK’nin iyileştirilmesi gibi bir kaçınılmaz görevi olduğunu hatırlatıyor. Söz konusu sunumu http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/PSC(TR)Rev7.0.pps adresine tıklayarak indirebilirsiniz.

Sayfa başına dön!