BN Mesajları

19. yüzyılda üretilmiş bir alet dolabı

Böyle görkemli bir tasarımın gen-kültür ortak evrimi ile ilgisi var mıdır?

resim
20.08.2011

1838-1925 yılları arasında yaşayan Henry O. Studley, bir piyano yapımcısı; kendisinin tasarlayıp hazırladığı yetenekli bir alet dolabı bugün Amerikan Tarihi Ulusal Müzesinde (National Museum of American History) sergileniyor.  Henry Studley 1890-1920 yılları arasında 30 yıl kadar Poole Piano Company isimli bir piyano yapımcısı firmada çalışmış ve bu çalışma döneminde bu hayranlık uyandıracak tasarımı yapmış ve üretmiştir.

 Alet dolabının üretiminde maun, gül ağacı, ceviz ağacı, abanoz gibi malzemeler kullanılmış ve muhtemelen bu malzemeler Poole Piano Company’nin hurda/artık malzemeleridir.  İçinde abanoz üzerine fildişi, sedef işlemeler bulunmaktadır. Piyano üretiminde kullanılan 300 adet alet işlevlerine göre gruplandırılarak tasarlanan özel bölmelerine yerleştirilmiştir. Bu bölmeler çok ince zanaatkârlık eseri olup her bir alet kendisi için hazırlanmış yere tam olarak oturuyor.  En önemli özelliği de her bir alet bölmesinin ikinci hatta üçüncü bir katmanının da olmasıdır.

 Bir kültürel kalıtım olan bu alet dolabı çalışan kişiye zaman ve verimlilik kazandıracak şekilde özenle ve zekice hazırlanmış. İkili Kalıtım Kuramına göre kültürel kalıtım genetik kalıtımı da olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Bu durumda düşüncelerimizde ve ürettiklerimizde derli toplu, sistemli olmak, çözüm odaklı düşünmek ve sorun çözme becerilerini geliştirmek yalnız bir kültürel kalıtım değil aynı zamanda bir genetik kalıtım mıdır?

 

Bu görkemli tasarımı görmek için :  http://www.wimp.com/toolchest

 

İkili Kalıtım Kuramı hakkında bilgi için:  http://www.beyaznokta.org.tr/oku.php?id=132

Sayfa başına dön!