Haberler

SÇK El Kitabı: Sorun Çözme Kabiliyeti Üzerine

Dr. Necati Saygılı ile Sorun Çözme Kabiliyeti üzerine yapılan bir söyleşiden hazırlanan kitapçık.

resim
12.09.2011

SÇK, bütün sorunlardaki başarının ölçüsü olarak kullanılan bir deyim olarak anlaşılmalıdır. Mutlak bir SÇK'nden söz edilemez; ancak bir diğer birey, kurum, kesim ya da topluma kıyasla SÇK söz konusu olabilir. Örneğin; bir kurum karşılaştığı sorunlarla baş etmekte genelde yetersiz kalıyor, bir diğer benzer kurum daha az yetersizlikle karşılaşıyorsa; yani daha becerikli olabiliyorsa; ilk kurumun SÇK’nde zafiyet olduğundan söz edilir.

….

SÇK gelişmiş varlıklar, Çevre’nin değişen koşullarının zorluklarına dayanabilmekte, refahlarını artırma yolunda bulabildikleri her imkândan yararlanmayı da başarabilmektedirler. Bu beceriyi gösterebilmiş toplumlar, günümüzün diliyle, Gelişmiş Toplum diye adlandırılıyor.

Varlıklarını tehdit eden tehlikeleri savuşturamayanlar ise, zamanla tarih sahnesinden silinip gitmektedirler.

….

Özellikle toplumları etkileyen değişimler, yavaş işleyen bir süreçte gelişiyor. Farkına varma ve çözüm bulmada gecikilirse, oluşan sorunun karmaşıklık boyutu artmakta; yönetimi de imkânsızlaşabilmektedir. Bu durumla karşılaşan toplumların/rejimlerin yıkılıp gittiklerini, tarihteki örneklerinden biliyoruz.

 

Dr. Müh.Necati SAYGILI

Çağdaş Çözüm

Beyaz Nokta®Gelişim Derneği

Kurucu Bşk. İstanbul

 

Yukarıda bu ilginç söyleşiden birkaç alıntı var.  SÇK hakkında açıklamalar içeren  dokümanın tamamını okumak için tıklayınız.

Sayfa başına dön!