BN Mesajları

Steve Paul Jobs’un 7 sırrı (sunum)

Estetiğin toplumsal ilgi odağı oluşturmadaki rolünü iyi bilerek Tasarım'ın önemini vurgular. İşlevsel ve zarif olan ürünler geliştirmesi sayesinde sadık bir hayran kitlesi edinmiştir.

resim
25.09.2011

Steven Paul Jobs (d. 24 Şubat 1955), Apple Computer'in kurucu ortağı, eski icra kurulu başkanı (CEO) ve eski genel müdürüdür. 24.08.2011 tarihi itibarıyla hastalığından dolayı CEO'luk görevini bırakmış ve artık APPLE bünyesinde yönetim kurulu başkanı olarak devam etmektedir. Bilgisayar sanayisinin önderlerindendir. Pixar Animasyon Stüdyoları'nın eski icra kurulu başkanı (CEO)dır.

1970'lerin sonunda, diğer kurucu ortak Steve Wozniak ile birlikte, ticari başarı sağlayan ilk kişisel bilgisayarlardan birini yaratmışlardır. Jobs, 1980'lerin başında, Fare (Mouse) ile kullanılan GUI (Graphical User Interface) (Grafik Kullanıcı Arayüzü)'in ticari potansiyelini farkedenlerin arasında yer alır. 1985'te yönetim kurulunda kaybettiği güç mücadelesinin ardından Jobs Apple'dan istifa ederek, yüksek öğrenim ve iş dünyası için bilgisayar platformu üretmeyi hedefleyen NeXT bilgisayar şirketini kurdu. 1997 yılında Apple Computer şirketinin NeXT'i satın almasıyla Jobs kurucusu olduğu şirkete geri döndü. O zamandan beri icra kurulu başkanı (CEO) olarak çalışmaktadır. Fortune dergisi, 2007 yılında yılında Steve Jobs'u En Güçlü İşadamı olarak göstermiştir.

1984 yılında Macintosh piyasaya sunuldu, piyasada ticari bir başarı yaşamış ilk GUI'lu bilgisayar. Mac'in geliştirilmesi Jef Raskin tarafından başlatılmıştı ve Xerox PARC'da geliştirilmiş olan, fakat ticarileştirilmemiş teknolojilerden esinlenilmişti.

Steve Jobs, Apple için ikna edici ve karizmatik bir savunucuydu, eleştirilere de bakılırsa aynı zamanda düzensiz ve hırslı bir yöneticiydi. 1985 yılında şirket içinde oluşan bir kavga sonucu Jobs, Sculley tarafından görevlerinden çekilmiştir ve dışarı atılmıştır. Burada, ama aynı zamanda, Jobs'un hala Apple Computer'in başkanı olduğunu da not düşmekte fayda vardır.

1996 yılında Apple şirketi, Jobs'u kurduğu şirkete geri getirmek için NeXT'i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. Dikkatli bir planlama ve şirketi içi hamle ile o zamanki CEO Gil Amelio'nun işine son verilir. Steve Jobs 1997 yılında Apple'ın geçici CEO'su seçilir.

Jobs şirketi geçmiş yıllarda kişisel bilgisayarlara kısıtlı kalan ürün yelpazesinin ötesine taşıdı. iPod taşınabilir müzik çalarının piyasaya sunulmasıyla birlikte, iTunes dijital müzik yazılımı diğer işletim platformlarına uygun halde piyasaya sürerek ve iTunes online müzik dükkanını açarak kişisel elektronik ürünleri ve çevrimiçi müzik piyasalarına el attı.

Jobs, Apple'da yılda 1 dolar karşılığında birkaç sene boyunca çalıştı, bu ona aynı zamanda Guiness Dünya Rekorları listesinde "En Düşük Maaşlı CEO" unvanını kazandırdı. Apple kazançları artığında ve şirket eksiler yerine artılar bölgesinde gezinmeye başladığında, şirket unvanından "geçiçi"'yi kaldırdı. Resmi olarak Apple'da maaşı hala 1$ olarak devam etmektedir, tabii ki Apple şirketinden bu arada hediyeler verilmektedir. Örneğin: 1999 yılında 90 milyon $ değerinde bir jet ve sınırlı hisselerden yaklaşık 30 milyon $'lık bir pay.

Apple Computer’daki CEO'luk görevinden 25.08.2011 tarihinde görevinden sağlık sorunları nedeniyle ayrılmıştır ve yerini Tim Cook'a bırakmıştır.

Alıntıdır

Daha detaylı bilgi için : http://tr.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs

 

Steve Jobs’un Yenileşim için 7 sırrı (Power point sunumu) : http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/stevejobs_7sir.pps

Sayfa başına dön!