BN Mesajları

Sertan Atar mücadele edip zafer kazanan insanlardan biri.

Her şey yolunda giderken umutlar hayaller gelecek için ne varsa her şey bir anda değişince…

resim
14.12.2011

Yaşamı süresince insan birçok zor deneyimler yaşayabilir. Fakat bunlardan en zor olanı sağlık ve bedensel engel oluşturandır. Bir de bu sağlık sorunları o zamana kadar alıştığınız işleri yapmanıza engel oluyorsa, gelecek beklentileriniz bir anda yeni duruma göre değişecekse, o zaman yeni koşullara uyum sağlamak gerekecektir. Sertan Atar, çocukluk yıllarında başlayan sağlık sorunlarıyla mücadele ederken, kişisel gelişimi içinde elinden geleni yapıp, kendini geliştirmiş. BNGV ile paylaşarak Deneyim Birikimlerinin Paylaşımı (DeBiP) Projesine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz ve kendisine, ailesine yaşamlarında kolaylıklar diliyoruz. Sertan Atar'ın kendi sözleriyle yaşam öyküsü:

 

HAYATTAN SEVGİLERLE

Herkesi sevgi ve saygıyla selamlar tüm kader arkadaşlarıma geçmiş olsun.

Ben Hatay ilinde yaşamaktayım. Benim için her şey çok güzel başlamıştı, bebeklik dönemi çocukluk vs.. normal bir insan gibi sağlıklıydım kırsal bir alanda yaşam sürüverdim. Normal okulda öğrenimime başladım ve devam ettim. Her aşamada başarılı bir öğrenciydim, ergenlik çağıma ilerlerken hiç hissedilmeyecek ve fark edilemeyecek bir süreçte yavaş yavaş bir rahatsızlığım belirdi. Önce işitme duyumu yavaşça yitirince bu süreç okulda bir yandan da KBB doktorlarında geçti. ( haziran 1999 -Şubat 2000 ) O çağlarda lise 2. sınıf öğrencisiydim okulumun bu aşamasına işitme engelli biri olarak başladım derken bu süreç doktorlarla geçti muayeneler, ilaç tedavileri tahliller vs. hiçbiri fayda etmedi.

İşitme sorunu şikâyeti ile gittiğim KBB uzmanlarına bu kez boğaz bademcik şikâyetleri ile başvurmaya başladım, fayda göremediğim gibi ilerleyen zamanlarda denge bozukluğu daha sonra da görme bulanıklığı yaşadım. Bu aşamada  (Şubat 2000)  okulda tahtadaki yazıları okuyamaz olunca da okul hayatım orada bitti (1999-2000 eğitim öğretim yılı ). Artık zaman benim için sadece sağlığım için işledi. Okuluma devam edemediğim için liseyi de bitiremedim. Kitaplardaki, tahtadaki yazıları okuyamayacağımdan dolayı ve denge bozukluluğu nedeniyle bitiremedim.

Görmenin de bozulması ile iyi bir göz doktoruna gittim, bütün bu olanlara karşın ilk olarak bizden bilgisayarlı tomografi istedi, bu çekildikten sonra anlaşılmıştır ki; başımda zamanla büyüyüp çoğalan (iyi huylu) tümörler vardı.

Her şey yolunda giderken umutlar hayaller gelecek için ne varsa her şey bir anda uçuverdi. Dünyam yıkılmıştı bir anda zaten yarı ölü yarı diri biri gibi görünüyordum benim için sanki hiçbir şey umurumda değildi, doktorun tek dediği: “tümörler alınırsa düzelme olur”.Bunun üzerine tavsiyeler doğrultusunda büyük bir üniversite  hastanesine müracaat ettik. Beni acil olarak yatırdılar yapılan tetkikler tahliller her şeyi ortaya koydu. İlk olarak sağlığıma kavuşmamsağlandı. Tümörler temizlenip kendime gelmem ve biraz ilerleme kaydetmem lazımdı.

İlk ameliyatım 06 Mayıs 2000 tarihinde yapıldı. Bu ameliyatın ve tümörlerin yarattığı tahribatlar ile daha da kötü bir duruma düştüm, zaten elden bir şey gelmezdi olacağı da buydu.

İlk yıllarım (mayıs 2000- 2002) genellikle hasta yatağında yada oturarak geçti her şeye direnerek göğüs gerek hayatın karşıma çıkardığı zorluklarla mücadele ettim. Bir yandan tedavi alırken diğer yandan kendimi kazanabilmek için spor yaptım (denge bozukluluğunun % 80’nini yürüyüş, kendi yerinde destekli koşma gibi hareketlerle düzelttim) fakat kaybettiğim duyularımı geri kazanım için biraz geç kalmış sayılırdım. 2005 yılına kadar süren takip ve tedaviler süresince 7 ameliyat geçirdim. Gelişmeler yerinde olunca ve herhangi bir sorun çıkmayınca, beni KBB servisine teslim ettiler. Buradaki süreçte işlemler diğerleri gibi geçti. Daha önce de beyin doktorum beyinin içerisine yerleştirilen işitme cihazlar ( implant) var, büyük olasılılıkla cihazdan yararlanabilirsin bilgisi vermişti. Bunu duyunca ben çok heveslenmiştim KBB servisinde kalırken bir yandan çıkacak sonucu bekliyordum. Bu cihaza uyumlu muyum değil miyim diye.

Çıkan sonuç bizim için çok güzeldi. Bana CochlearImplant ( beyin sapı tipi / beyin sapı tipi  işitme sinirlerinin tahrip olduğu  yada hiç olmadığı durumlarda takılan bir koklearimplant  tipidir (kişilere göre farklı olan  içerdeki parçadır yani derinin altındaki orasını pek iyi bilemem ama dış  cihazlar diğerleri gibi aynı) takılabilecekti. Dosya işlemlerini ( sağlık kurulu raporu vs.) yaptıktan sonra bizim için sıra ameliyat tarihini beklemekti. Benim cochlearimplant hakkında hiçbir bilgim yoktu, sadece derinin altına kafatasına yerleştirildiğini duymuştum arkadaşlardan.

Ameliyat tarihinin verildiği gün doktorlar bana CochlearImplant hakkında bilgi verdiler: “Senin beynine bir protez yerleştirmeyi düşünüyoruz, Sesleri normal insanlar gibi değil elektronik  olarak işiteceksin. İlk dönemlerde senin için iyi gelmeyebilir ama eğitimle çok ilerleme kaydedeceksin, bu cihazı kullanan herkes hayatından çok memnun inşallah sende de aynı sonuca ulaşırız” gibi açıklamalar yaptılar.

Ameliyatım 29 Eylül 2005’ te yapıldı uzun zorlu ve başarılı geçen bu operasyondan sonra sıra cihazın dışparçasının takılma anını beklemekti, hastanede yapılan ek tedavilerden sonra (ışın) taburcu oldum ve evde ilaç tedavisi ile 5 ay bekledim. 21 Şubat 2006 da dış cihaz (kulağa takılan bölüm- konuşma işlemcisi)ayarlanıp teslim edildi.

Gerçekten ilklerde ses ve anlama olarak pek memnun değildim, hatta beklentilerimin çok çok altında diyebilirim. Bunu bir hayal kırıklığı olarak gördüm laf aramızda hatta gözlerim bile dolmuştu hep böylemi kalacağım düşüncesi ile, aklıma doktorların dedikleri eğitim gelmişti zaten ayar sırasında eğitimimi verecek doktor da orada bulunuyordu zamanla nasıl olacağını eğitimlerinne şekilde verileceğini ve ilk ödevlerimi de o an vermişti.

Artık sırada sadece eğitim vardı. Her ne kadar “düzelir” deseler de ben bazen cihazı takmakta güceniyordum, çeşitli mazeretler arayarak, ama bir ay içerisinde mucizevi bir gelişme oldu duyduğum sinyalimsi sesler artık yerini elektronik seslere bırakmış her konuşulanı anlamıyordum, fakat sesleri birbirinden ayırt edip tanımaya başlamıştım. İşte o andan itibaren cihazın değeri benim için kat be kat artmıştı artık takmadan duramıyordum. İlk zamanlarda sadece ses duyma ve ayırt etme ile başladı her şey zamanla değişiverdi beyin alışınca daha rahat olmaya başladım ruhen ve bedenen çok faydasını gördüm. 

İşitmesiz geçen yılların etkisiyle de bozulan konuşma yetisini implantın takılması ile birlikte yeniden kazandım. İmplant öncesinde çevremdekilerin benimle anlaşabilmesi için kişilerin avucuma parmak hareketleri ile yazı yazmasını isterdim, oysa cihazın verilip eğitiminde etkisiyle gelişen işitmemin sayesinde bu yönteme ihtiyaç duymaz hale geldim. Hatta eğitimimi veren hoca ile de ilk randevularımda bu şekilde anlaşırdık, zamanla gerek hocam ile gerekse çevrem ile işitsel olarak anlaşmaya başladım.

Eğitim sürecide gitgide benim, annemin ve çok değerli saygıdeğer hocamın desteği ve ilgisiyle

çok gelişti kendilerine şükranlarımı sunarım. İşitme değerlendirme ve eğitimi için ilklerde sıklıkla giderdim, zamanla uzadı bu süre tabi işitmem iyi olunca ve de doktorum yoğun olunca, işitme derslerimi evde annem ile çalıştım. Vikipedi’den kendim hazırladığım derslere çalışırdık, annem okurken anladıklarımı tekrar ederdim. Bu yöntemi iki şekilde uygulamamız istenirdi: 1.cisi yüze bakarak; yani dudak ve işitme aynı anda anlama, 2. Si ise yüze bakmadan; yani sadece işitme yoluyla anlama.

ilk önce kelime çalışmaları boşluk doldurma cümle tamamlama gibi egzersizlerle yola başladık, daha sonar konusu belli cümleler ile ilerledikçe de uzun metinle halinde çalıştık. Fırsat buldukça hastalanmadan önce sözlerini ezbere bildiğim şarkıları dinlerdim , önceleri biraz karmaşık sesler olurdu şimdilerde ise çok güzel müzik sesleri duyuyorum. İlerleyen işitme gelişmeleri cihazımın konuşma işlemcisinin yenilenmesini gündeme getirdi ve 20 Temmuz 2010 da kullandığım markanın  yeni bir model konuşma  işlemcisi (dış parça) verildi. Şimdi bu işlemciyi kullanıyorum. Ancak, ilk aşamalarda bu yeni işlemciden de memnun kalmadım fakat kullanan arkadaşlarında bilgi ve desteğiyle zamana bıraktık her şeyi, evet gerçekten zaman her şeyi bir anda değiştiriverdi

Şimdi hep daha iyiye emin adımlarla ilerliyorum. Kendime ilerisi için bir hedef belirlemiş değilim

ama hayatı yaşayıp gidiyoruz işte, bitki yetiştirmeyi çok seviyorum özellikle de güller benim için vazgeçilmez, bitkiler artık hayatımın bir parçası haline gelmiş zaten bitkilerinde desteğiyle ruhumu yeniden canlandırdım. Adete bir terapi etkisi yarattı bende, spor yapmayı da seviyorum ihmal etmeden büyük bir zevkle, bilgisayarda genellikle programlar üzerinde çalışmayı seviyorum en çok hoşlandığım Adobe Photoshop programı bunda resimler üzerinde istediğim gibi değişiklikler yapıyorum bu çalışmalarıma sanatsal açıdan bakıyorum. Bu program düşünme ve hayal gücünü geliştirme açısından çok yararlı beceri de isteyen bir program.

Müzikle de uğraşıyorum gitar çalma eğilimindeyim, gitar ile bir yıllık bir süreç geçirdim şimdi çok dahailerledim nota eğitimi almak için kurs da aldım kurslara devam edeceğim, müzik ve gitar hayatımın vazgeçilmez bir parçası, şimdi aldığım nota eğitimi sayesinde notası verilmiş olan şarkıları da çalabiliyorum. En büyük hayalim Latin müziği çalmak yani gitarı Flamenko olarak kullanmak. Çalmaya çalıştığım parçaları öncelikle iyi bir dinlemeden sonra adaptasyon ve konsantre ile çalmaya çalışıyorum.

Müzik için ne desem azdır. Nitekim müzik ruhun gıdasıdır, ben de bu deyime uyarak geride boşa geçen zamanın yarattığı sıkıntıları müzik ile unutmaya çalışıyorum.

Artık geçmişe bir sünger çektim başım dik hep ileriye bakıyorum basamakları birer, birer ve özenle çıkmaya çalışıyorum. İmkansızlık başarı için vardır. Bu asla ezbere yapılacak bir çalışma değildir, çünkü koklearimplant işlemcisini takmadığım zaman gitar çalamıyorum, çünkü ses işitilmediğinde asla konsantre olamıyorum.

Şiir yazmayı resim çizmeyi çok seviyorum. 100’ e yakın şiirim ve 45-50 adet şarkı sözüm var, ilerleyen zamanlarda daha önce yazdığım şarkı sözlerimi gitarımla kendim bestelemeyi istiyorum. İnşallah daha iyi ilerlemelere imza atarım.

Tedavi gördüğüm hastanede beni sağlığıma kavuşturan bütün doktorlarıma ilgilerini, desteklerini ve sevgilerini esirgemeyen tüm personel ve arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Saygılarımla,

SERTAN ATAR

sertantr3@gmail.com

 

Sertan Atar'ın resim çalışmalarından hazırlanmış bir sunum:

http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/Sertan_2003.pps

Gitar çalışmalarından bir örnek-Akdeniz Akşamları

http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/akdeniz%20akşamları.wma

Sayfa başına dön!