Haberler

Eğitim Üzerine söyleşi: Asıl olan sorunlarla karşılaşıp karşılaşmamak

Bunları ne kadar zamanda ne pahasına çözdüğümüz ya da çözüp çözemediğimiz, çözemeyip altında kalıp kalmadığımız.

resim
16.01.2012

……

Türkiye sorunlarını bakıp derinden incelediğimiz zaman çok net olarak görünen bir şey Türkiye başkalarının karşılaştığı sorunlardan belki daha çok sorunlarla karşılaşıyor. Coğrafi pozisyon vs nedenlerle. Net olan bir şey, Türkiye sorunlarını çözemiyor. Bu çok net.

Bunun bir tane değil, birkaç tane nedeni var. Güreş müsabakalarını seyrediyoruz veya boks müsabakalarını seyrediyoruz.  Birisi hırpalanmaya başladığı zaman, yani sorun çözme kabiliyeti azaldığı zaman, karşı tarafın saldırısına daha çok açık hale gelmeye başlıyor, direnci düşmeye başlıyor. Dolayısıyla güreşçiler ya da boksörler karşısındakine bir şey yapıp altına aldıktan sonra iş kolaylaşıyor.

Tabii ki sebeplerden bir tanesi Türkiye’nin  bu sorun çözme kabiliyetinin düşüklüğü. Dönerek bizatihi sorun çözme kabiliyetini düşürmeye başlıyor. Normal olarak böyle bir zafiyeti olmasa belki daha kolay çözebileceği sorunları, zafiyet dolayısıyla alta düştüğü için çözülmez hale geliyor.

 ……

Yukarıda bazı cümleler aktardığımız bu söyleşi bakış açımızı değiştirip ufkumuzu açıyor. Tınaz Titiz yalnız sorunları tespit etmekle kalmıyor çözümleri de belirtiyor. Üstelik tespit edilen sorunlar hayalet sorunlar değil kök sorunlar. Bireylerin toplumsal ve kişisel sorunları tespit ve çözümlerinde gölgelerle dövüşmeyip, doğrudan kök sorunu nasıl bulacağımızı anlatıyor.

Sorun çözme kabiliyetinin eğitim yöntemleriyle çok ilgili olduğunun, ezbersiz eğitim sayesinde daha yüksek bir sorun çözme kabiliyeti edinileceği konusu ve diğer konular.

 


Eğitim üzerine söyleşi
ile aydinserkan

Sayfa başına dön!