Haberler

Yeni Adam Dergisinin 1. Sayısı-İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu

"Her gazete sahibinin tabiatını taşır, benim gazetem de bana benzeyecektir. Yaratıldığım günden beri demokratça yaşadım, ölünceye kadar da demokrat kalacağım."

resim
09.03.2012

Değerli Türk düşünürü İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu’nun yayınladığı Yeni Adam dergisinin birinci sayısını Beyaz Nokta takipçileri ile paylaşıyoruz.

Bu sayının temininde destek veren Tınaz Titiz’e ve TBMM Kütüphane ve Arsiv Hizmetleri bölümünden Dr. Tuncer YILMAZ’a teşekkür ederiz.
 

Yeni Adam Sayı 1 (1 Ocak 1934)

Ismayıl Hakkı Baltacıoğlu hakkında kısa bilgi:

İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun 1 Ocak (Kanunusani)1934'te çıkardığı kültür-edebiyat ve fikir dergisidir. Başlıkaltı ibaresi "Ülkümüz demokrasi ve cumhuriyet için çalışmaktır" biçimindeydi. İlk sayıda İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu amacını şöyle açıklıyordu:

"Her gazete sahibinin tabiatını taşır, benim gazetem de bana benzeyecektir. Yaratıldığım günden beri demokratça yaşadım, ölünceye kadar da demokrat kalacağım. Bütün yaşayışımda güzellik, iyilik ve doğruluk için çalıştım. Gazetem bu ülkülere hıyanet edemez."

Yazar kadrosu, -tamamiyle sabit olmamakla birlikte- Ahmet Hamdi Tanpınar, Nurullah Ataç, Zeki Faik, Adnan Cemgil, Hüseyin Avni, Peyami Safa, Şükufe Nihal, Bedri Rahmi, Cemil Sait, Nurettin Şazi Kösemihal, Nazım Hikmet, Sait Faik, Kerim Sadi, Asaf Halet, Sabahattin Ali, Sadri Ertem gibi yazar ve çizerleri içermektedir.

1938 Mart'ından 1939 Martına kadar 1 yıl süreyle kapatılmıştır.

Mayıs 1978 tarihli sayı, 1 Nisan 1978'de vefat eden İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'na ayrıldı. Bu tarihten Haziran 1979'a kadar kızı Hatçe Baltacıoğlu yönünden yayınlandı. Haziran 1979'da yayımına son verdi.

Alıntı : http://tr.wikipedia.org/wiki/Yeni_Adam

Sayfa başına dön!