Haberler

İ.H. Baltacıoğlu'nun Yeni Adam Mart'1974 sayısında gençliğe soruları

Düşmanlarını düşünmiye alıştın mı? Memlekete karşı borcunu ödemek onurunu taşıyor musun? Vazifeni vazife olarak, menfaatsiz ve garazsizce yapmak elinde mi?

resim
06.05.2012

Dikkate alınması gereken eleştiri ve öğütler içeren değerli yazıyı yine o günlerin özgün Türkçesini değiştirmeden sunuyoruz.

 

 

 

 

 

ey türk genci, cevap ver!

 

Yazan: İsmayil Hakkı Baltacıoğlu

 

 Genç adam! Senin için en bü­yük tehlike, hiçbir işe yaramamaktır. Sağlam gövdeli, akıllı, bilgili, duygulu, hattâ enerjik olabilirsin fakat, işe de yaramalısın.Tek başı­na kuvvetli olman yetmez, toplulu­ğun içinde de yaşamalısın. Bu top­luluk yalnız insan değil, toplulukta yaşar adam ister.

Ömründe bir kere eline beli alıp tarlaya girdin mi? Bu beli ka­tı toprağın çatlaklarına saplayıp te­zekleri devirdin mi?

Tuğla gibi sert toprakların su­yu kana kana nasıl içtiğini gözlerin­le gördün mü? Kocamış ağaçları budayıp gençleştirdin mi?

Katı topraklarla akşamlara ka­dar döğüştükten sonra bir kavak ağacının dibinde dinlendin mi?

Çekirgeler ekinlere saldırdığı zaman sen onlarla savaştın mı? Bostanda gece çatlıyan karpuzla­rın sesini hiç işittin mi? Pas ve külleme hastalığı saran bir bağın kar­şısında duyulan acıyı acaba duydun mu?

Toprak, su, güneş nedir bilir misin?... Hayır, hayır! Öyleyse arkadaş sen, köylü, renber, tevekkül, ter, alın kırışıklığı ve nasırlı el ne­dir bilemezsin!

Eline bir balyoz alıp ocakta kı­zaran demirin üzerine var kuvve­tinle vurdun mu? Eğenin altından dökülen demir tozlarını teneffüs ettin mi?

Bir lama parçasını testere ile tahta keser gibi kestin mi? Ray na­sıl döşenir bilir misin?

Ömründe bir defa olsun bir meşe direğinin üzerine bir temel çivi­sini kaktın mı?...

Hayır, hayır! öyleyse insan sen, demir medeniyeti nedir anlıyamazsın!

Şu seyrek dişli ağaç testeresiyle bir ağaç kütüğü kestin mi? Bu işi yaparken gövde kuvvetlerinin tü­kendiğini, ruh kudretlerinin yanıl­dığını gördün mü?

Çam tahtalarının budaklı yü­züne rende gezdirdin mi? Kalemle bir kadron parçasına dişler açtın mı? Tahta çivi nedir bilir misin?...

Hayır, hayır öyleyse fâni sen, bu ağaç ve tahta dünyasına gözleri kapanmış bir körsün!

Hayatında, bir defa olsun, taşı taş üzerine koydun mu? Şavul tut­tun mu? İp çektin mi? Taşları yı­kılmasın diye biribiri üzerine ko­yup bağladın mı? Taş kırdın mı ? Mermeri raspa ettin mi?...

Hayır, hayır! öyleyse sen, bu taş binalardan, bu betonarme köp­rülerden, bu şosalardan, bu kaya dağlarından, bu taş ocaklarından, bu taş medeniyetinden hiçbir şey anlıyamazsın!

Soruyorum sana: aşk nedir tat­tın mı? Bach'ı dinledin mi? Mısır heykeli önünde saatlerce düşündün mü? Hattat Mustafa Rakım'ın yazı­larını seyrettin mi? Beyazıt Medresesi'ni. Şehzade Camisi'ni gördün mü? Ufak bir ev bahçesini tanzim ettin mi? Bahçene elinle renk renk mineler, ipekçiçekleri, kan renkli kanalar diktin mi?...

Hayır, hayır! öyleyse sen, katı yürekli adam, ne sevmiye ne de sevilmiye lâyık değilsin!

Okuduklarını düşündün mü? İşittiklerini kontrol ettin ml? öğ­rendiklerini kurtarıcı şüphenin ele­ğinden geçirdin mi? Şöhretleri öl­çüye vurdun mu? Meşhur olmıyan varlıklara değerini verdin mi?

Hayır, hayır! öyleyse sen, bed­baht, ne fikre ne tefekküre, ne de hüküm ve muhakemeye kaadir de­ğilsin!

Düşmanlarını düşünmiye alış­tın mı? Memlekete karşı borcunu ödemek onurunu taşıyor musun?

Vazifeni vazife olarak, menfaatsiz ve garazsizce yapmak elin­de mi? Kaç inşam açlıktan kurtardın Kaç genci iğri yoldan alıkoy­dun?

İyilik, doğruluk, güzellik uğ­runda ölümü bile hiçe sayabiliyor musun? Bu sorulara vereceğin ce­vaplar müsbet mi?.

Hayır, hayır! öyleyse sen, tö­rel ve saygıya değer bir şahsiyetde­ğilsin.

 

 

Dergiden taranmış orijinal metin: http://www.beyaznokta.org.tr/cms/images/EyTurkGencligiCevapVer.doc

Projelerimiz-Öğrenme Devrimi-Yeni Adam'dan Seçkiler: http://www.beyaznokta.org.tr/projelerimiz_YeniAdam

Sayfa başına dön!