Haberler

Gönüllülerimizin iletilenlerinden seçkiler

Vakıf gönüllümüz A.Şükran Demiralp'in hazırladığı, eğitimde farklı yaklaşımları konu alan Summerhill okuluyla ilgili bu çok ilginç sunumu sizinle paylaşıyoruz. Sunumu izlemek için yazının devamını okuyunuz.

resim
15.05.2012

Okullarımız, Demokrasi ve Sorgulayabilme Kültürü Üzerine …

Demokrasinin anlamına oturabilmesi nasıl mümkün olabilir?

Bir alıntı: “Sorun Çözme Kabiliyetidüşüklüğünü kabul edip geliştirmeye çalışmaktan ibarettir. Başlangıç noktası ise sorgulanamazlık kültürü yerine sorgulanabilirliği yerleştirmekten ibarettir; okuldan başlayarak.”

Dünyadan sorgulanabilirlik kültürü içinde olduğunu düşündüğüm demokratik bir okul örneğini aşağıda paylaşıyorum. Bu okulda:

  • Her yaştan öğrencinin ve öğrenme danışmanlarının oy hakkı eşit.
  • İstemeyene hiçbir ders zorla öğretilmiyor. 
  • Bİr kişi bile istese, ona dini ile ilgili eğitim veriliyor.

“Bizim mutluluğumuz çevremizdekilerin mutluluğuna bağlıdır” / “Kendi refahımızı, herkesin refahının güvence altına alınmasının dışında bir yolla güvence altına alamayız. Kendinizin mutlu olmasını diliyorsanız, başkalarının da mutlu olmasına rıza göstermek zorundasınız.BertrandRussell”: Dünyanın mutluluğunun bu koşula bağlı olduğunu düşündüğümüzde,  gelişmiş ülkelerin de kendi mutlulukları için diğer ülkelerin çocuklarının mutlu yetişmesinin önemini anlamış olmaları gerekir!

A.Şükran Demiralp

http://www.tinaztitiz.com/

http://www.summerhillschool.co.uk/

 

http://asukrandemiralp1.blogspot.com/2012/05/okullar-demokrasi-ve-sorgulayabilme.html

 

Sunum Dosyası (word formatında)

Sayfa başına dön!