Haberler

Sorun Çözme: Karmaşıklık, Tarih, Sürdürülebilirlik - Joseph A. Tainter

Artık karmaşıklığı artırmaya yetecek kaynağı kalmayan kurum bilerek kendini basitleştirir. Maliyetler büyük ölçüde düşer ve belki de en önemlisi üretim sistemi teşvik edilmiş olur.

resim
04.09.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Türkçe

İngilizce

 

Sorun Çözme: Karmaşıklık,

Tarih, Sürdürülebilirlik

Joseph A. Tainter

Amerika Birleşik Devletleri Tarım ve Orman Hizmetleri Bakanlığı

Çeviren: Feryal Halatçı (feryal.halatci@gmail.com)

Editör: Tınaz Titiz (tinaztitiz@gmail.com)

 

Problem Solving: Complexity,

History, Sustainability

Joseph A. Tainter

United States Department of Agriculture Forest Service

 

 

 

 

Sürdürülebilirlik ya da çöküş, sorun çözücü kurumların başarısından ya da başarısızlığından kaynaklanır. Sorun çözmede uzun dönemli başarıya ya da başarısızlığa götüren unsurlar pek az ilgi çekmiştir, dolayısıyla bu temel etkinlik pek az anlaşılmıştır.

 

Sustainability or collapse follow from the success or failure of problem-solving institutions.The factors that lead to long-term success or failure in problem solving havereceived little attention, so that this fundamental activity is poorly understood.

 

 

Kurumların sorun çözme kapasiteleri zamanla değişir; bu da bize sorun çözme biliminin, dolayısıyla da sürdürülebilirlik biliminin tarihsel olması gerektiğine işaret ediyor.

 

 

The capacity of institutions to solve problems changes over time, suggesting that a scienceof problem solving, and thus a science of sustainability, must be historical.

 

Karmaşıklık temel bir sorun çözme stratejisidir ve çoğu kez kısa dönemde başarılıdır, fakat kümülatif olduğunda sürdürülebilirliğe zarar verebilir.

 

Complexity is a primary problem-solving strategy, which is often successful in theshort-term, but cumulatively may become detrimental to sustainability.

 

Tarihsel vaka çalışmaları sorun çözmede uzun dönemli karmaşıklık gelişiminin farklı sonuçlarını göstermektedir. Bu vakalar çağdaş toplumların gelecekteki seçeneklerini netleştirir: Çöküş, yalınlaştırma ya da daha fazla enerji sübvansiyonlarına dayalı karmaşıklık artırma.

 

Historical case studies illustrate different outcomes to long-term development of complexityin problem solving. These cases clarify future options for contemporary societies:Collapse, simplification, or increasing complexity based on increasing energy subsidies.

 

Lütfen yazışmaları şu adrese gönderiniz: Joseph A. Tainter, Rocky Mountain Research Station,2205 Columbia SE, Albuquerque, NM 87106.

Population and Environment: A Journal of Interdisciplinary Studies

Volume 22, Number 1, September 2000

© 2000 Human Sciences Press, Inc.

 

Please address correspondence to Joseph A. Tainter, Rocky Mountain Research Station,2205 Columbia SE, Albuquerque, NM 87106.

Population and Environment: A Journal of Interdisciplinary Studies

Volume 22, Number 1, September 2000

©2000 Human Sciences Press, Inc

 

ANAHTAR SÖZCÜKLER: Çöküş; karmaşıklık; sorun çözme; örgütler; sürdürülebilirlik. 

 

 

KEY WORDS: Collapse; complexity; problem solving; organizations; sustainability.

 

 

 Örgütsel sorun çözme, tipik olarak yaşanan anın işlerine eğilir, fakat bizler bunun uzun dönemli sonuçlarını nadiren düşünürüz. 

 

Organizational problem solving is typically addressed to the affairs ofthe moment, and we rarely consider its long-term consequences.

 

Hiç kuşkusuz, insanoğlunun karşısına sıradan güçlüklerden ulusların ve dünyanın büyük ikilemlerine kadar değişen bir ölçekte sorunlar her zaman çıkmıştır.

 

Problems,of course, perennially confront human existence at scales from commonchallenges to the great dilemmas of nations and the world.

 

 

Hazırlanan word ve pdf formatındaki dosyalarda makalenin İngilizce orijinal metni ve çevirisini birlikte yayımlıyoruz. İngilizce metninden okuyabilirsiniz. Çeviriyle ilgili önerilerinizi bilmekten memnun oluruz.

 Makalenin tamamını okumak için:

Sayfa başına dön!