BN Mesajları

Mühendisler iyi yönetici olabilirler mi?

Makina mühendisleri gerçek iş hayatında, kimsenin müdahale etmediği, buna karşın yürütülecek olan mühendislik çalışmaları için tüm fiziki imkanların sağlandığı ve personel sorumluluğunun bulunmadığı bir iş atmosferini pek yaşamazlar.

Mühendisler daha işe ilk başladığı günlerden itibaren dar veya geniş kapsamlı yöneticilik sorumluluklarını da almak durumunda kalırlar.

resim
07.04.2010

İyi bir tasarımcı iseniz bir müddet sonra - küçük de olsa- size  bir ekip verilir. Ürün imalatında   belirli bir üretim hattından sorumlu iseniz ve bölümünüz planlanan (tabii bir plan varsa) hedeflere ulaşmışsa sorumluluk alanınız tüm imalat birimlerine teşmil edilebilir. İmalat müdürü olarak atanabilirsiniz. Daha ilerde tüm fabrikadan sorumlu teknik müdür, belki de şirketin genel müdürü olabilirsiniz.

Yönetimle ilgili görevler, gerçek ve somut  mesleki uygulamalara daha az zaman ayırmanızı beraberinde getirir. Hele her işi kendim daha iyi yaparım deyip bir takım yetki ve sorumluluklarınızı yanınızda çalışanlara delege etme becerisi gösteremezseniz, mesleki gelişim ve yeni beceriler kazanma için ayırabileceğiniz zaman sıfıra doğru yaklaşır.

Yazıp çizmek, standartlara başvurmak, malzeme tabloları, rulman katalogları ve nomogramları araştırmak, hesaplar yapmak, çıkan sonuçları ön kabullerle karşılaştırmak, teknik resimleri ölçülendirmek,  toleranslar vermek vb. meşguliyetler, yüklenilen  yöneticilik sorumluluğuyla birlikte giderek azalır. Artık demir-kömür yerine insanlarla uğraşmaya başlarsınız. Yanınızda çalışanlara söz geçirmek durumundasınız. Ancak abartarak söylüyorum: Onlarsa genelde bildiklerini okurlar. Sık sık hasta olurlar, işe geç gelirler, olmadık zamanda izin isterler.  Verdiğiniz işleri asla ön görülen zamanda bitiremezler. Ücretlerinden, tabldottan, taşıma servisinden hiç memnun değildirler. Fazla mesai yaptırmak zordur. İki de bir akrabaları hastalanır ya da ölür.

Yazının devamına ulaşmak için tıklayınız.

Sayfa başına dön!