Haberler

ORTAK KAYNAKLARIN PAYLAŞIMI TRAJEDİSİ

Garette Hardin(1968)nin bu makalesini Ender Gürol'un çevirisiyle sunuyoruz.Hava, su, çevre ve diğer ortak kaynakların nasıl kötüye kullanıldığı.

resim
12.08.2010

ORTAK KAYNAKLARIN PAYLAŞIMI TRAJEDİSİ

Garette Hardin (1968)nin  bu makalesini Ender Gürol'un çevirisiyle sunuyoruz. 1968 tarihli olmasına rağmen bu makale hava, su, çevre ve diğer ortak kaynakların nasıl kötüye kullanıldığını ve niçin böyle olduğunu açıklaması açısından bir klasik sayılabilir.

"Çağımızda (eskiden böyle değildi) teknik çözüm baş tacı ediliyor. Kehanetlerin şimdiye kadar gerçekleşmediği göz önüne getirilecek olursa, arzu dilen teknik bir çözümün mümkün olmadığını ileri sürmek yürek ister. Wiesner  ile York bu cesareti göstermişler, bir bilim dergisinde sorunun çözümünün doğal bilimlerde olmadığını ileri sürmüşlerdir. İhtiyatlı bir davranışla ‘Uzman görüşümüze göre...” diye başlıyor makaleleri. Yazımız, söz konusu makalede ileri sürülen düşüncelerin doğru veya yanlış olduğunu tartışmıyor. Burada esas sorun, “teknik çözümü olmayan sorunlar”, insan sorunları sınıfı kavramı diyebileceğimiz önemli bir kavram; daha da özelleştirmek gerekirse, söz konusu sorunların tanımı ve tartışılmasıdır."

Tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Sayfa başına dön!