- 29 Eylül 2024
Sosyal Tohumlama
Proje Web Sitesi: https://sosyaltohumlama.com/
Sosyal Tohumlama, bireylerin toplumsal sorunlara küçük ölçekli fikirlerle çözüm üretmesini sağlayan, bu fikirlerin daha geniş topluluklara yayılmasını hedefleyen bir platformdur. Sosyal Tohumlama, Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı’nın toplumsal değişim ve çözüm üretmeye odaklanmış bir projesidir. Bu proje, bireylerin ve toplulukların küçük ölçekli, fakat büyük etki yaratabilecek fikirlerini hayata geçirerek, toplumda olumlu değişimler yaratmayı amaçlar. Proje kapsamında üretilen her fikir bir "sosyal tohum" olarak adlandırılır ve bu fikirler, toplumsal yaşamın çeşitli alanlarında etkili olacak şekilde uygulanabilir.
Sosyal Tohum Nedir?
Bir sosyal tohum, eğitim, iş, aile, gönüllülük gibi farklı yaşam alanlarında tek bir birey tarafından dahi uygulandığında olumlu değişiklikler yaratabilen fikirlerdir. Bu fikirler küçük çaplı değişimlerle başlasa bile, bir araya geldiklerinde daha büyük ve gözle görülür toplumsal dönüşümlere yol açabilirler. Sosyal tohumlar, bir toplumun sorun çözme kapasitesini artıran önemli bir araç olarak görülmektedir. Örneğin, "sorunları çözmeden önce daha iyi tanımlamak" bir sosyal tohum olarak gösterilebilir(Sosyal Tohumlama).
Projenin Amaçları
Sosyal Tohumlama'nın temel amacı, toplumsal sorunlara bireysel ve toplu çözümler üreterek, bu çözümlerin etkisini geniş bir alana yaymaktır. Bu kapsamda, "her şeyin devlet tarafından yapılması gerektiği" anlayışını yıkmayı ve yurttaşların kendi çevrelerinde değişim yaratma kapasitesini geliştirmeyi hedefler. Böylelikle, küçük bir fikirle başlayan bir sosyal tohum, zamanla daha geniş bir toplulukta değişim yaratabilir(Sosyal Tohumlama)(Sosyal Tohumlama).
Nasıl Katılabilirsiniz?
Sosyal Tohumlama platformuna katılmak oldukça basittir. Kendi fikirlerinizi paylaşarak, bir tohum fikri önerisinde bulunabilirsiniz. Bu fikirler daha sonra platformdaki diğer kullanıcılar tarafından değerlendirilir, geri bildirimler alınır ve fikrin revize edilmiş hali tekrar değerlendirilir. Fikir, teorik olarak yeterli bulunduğunda pratikte uygulanabilir hale getirilir ve bir yol haritası oluşturularak topluma sunulur(Sosyal Tohumlama). Fikirlerinizi paylaşmak için Sosyal Tohumlama sitesine göz atabilirsiniz.
Sosyal Tohumlama'nın Kapsadığı Alanlar
Sosyal Tohumlama, toplumsal yaşamın hemen her alanına hitap eder. Eğitim, etik, bilim, hukuk, doğa, ve kadın hakları gibi geniş yelpazede konulara dair fikirler tohum olarak önerilebilir ve uygulanabilir. Örneğin, Eğitim ve Toplumsal Nitelik grubu, eğitimin ideolojik koşullandırmadan arındırılması ve bireysel niteliklerin geliştirilmesi üzerine odaklanırken; Bilim ve İnanç Çatışması gibi başlıklar, farklı dünya görüşleri arasında ortaya çıkan sorunları ele alır(Sosyal Tohumlama).
Sonuç
Sosyal Tohumlama, toplumun her bireyini ve topluluğunu fikir üretmeye ve bu fikirlerle olumlu değişim yaratmaya teşvik eder. Küçük bir fikrin büyük toplumsal dönüşümler yaratabileceği anlayışını benimseyen bu platform, toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunmayı amaçlayan herkes için önemli bir fırsat sunuyor. Daha fazla bilgi ve katkıda bulunmak için Sosyal Tohumlama resmi web sitesine ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek İçerikler
Altın Bilezik Projesi
Depremzede çocuk ve gençlere destek olmak amacıyla tasarlanan bu proje, onlara hem maddi destek sağlıyor hem de beceri kazandırıyor. Katılımcılar, …
- Kasım 03, 2024
Tınaz Titiz TELE1 Forum Hafta Sonu Programının Konuğu
Tınaz Titiz'in, konuk olduğu 15 Nisan 2023 tarihinde TELE1 Kanalındaki FORUM HAFTA SONU Programı Siyasetçiler, toplumun önde gelen isimleri ve …
- Eylül 25, 2024
Deprem Bölgesindeki Küçük Çocuklara Umut
11 yaşındaki Merve, Beyaz Nokta vakfına beklenen deprem felaketlerine hazırlık konulu sivil kanaat önderleri ve yazarlardan toplanan metinlerin yer aldığı …
- Eylül 24, 2024
Tülbek Vakfı ile Yeni Bir İşbirliği
Büyük mutluluk ve heyecanla duyuruyoruz ki Beyaz Nokta Gelişim Vakfı ve Tülbek Vakfı olarak, toplumsal kalkınma ve eğitimde daha etkili …
- Eylül 25, 2024
Sosyal Tohumlama
Sosyal Tohumlama, bireylerin toplumsal sorunlara küçük ölçekli fikirlerle çözüm üretmesini sağlayan, bu fikirlerin daha geniş topluluklara yayılmasını hedefleyen bir platformdur. …
admin
- Eylül 29, 2024
Birleşik Akıl Ağı
Farklı uzmanlık ve kimliklerden bireylerin internet üzerinden hiyerarşisiz bir iletişim ağı oluşturarak sorunlara ortak çözümler geliştirmesini amaçlayan gönüllü bir platformdur. …
admin
- Eylül 29, 2024
Adil Yaşam
Adil Yaşam projesi, bireylerin doğaya ve çevreye saygılı, adil bir yaşam tarzı benimseyerek toplumsal dönüşüm yaratmalarını amaçlayan bir platformdur. Adil …
admin
- Ekim 21, 2024
Kavram Mutfağı
Kavram Mutfağı, toplumsal sorun çözme kapasitesini geliştirmek için dildeki eksik ya da bozulmuş kavramları tartışarak kavram dağarcığını zenginleştiren bir platformdur. …
admin
- Eylül 29, 2024
Soru Oluşturma Tekniği (SOT)
Soru Oluşturma Tekniği, bireylerin daha iyi sorular sorarak sorgulama, eleştirel düşünme ve sorun çözme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir platformdur. Beyaz …
admin
- Eylül 29, 2024
Korkmama Özgürlüğü
Bu yazının ana fikrini oluşturan korkmama özgürlüğü ilk olarak 1996 Şubat’ında yazdığım “Kimler Nelerden Korkuyor?” başlıklı yazıya dayanıyor[1]. Aynı yılın …
tinaz
- Eylül 27, 2024
Kültürel DNA Onarılabilir (mi?)
Kültürel DNA nedir? Aslında bu bir benzetme; biyolojik DNA’ya benzetilerek yapılmış bir adlandırma1. Biyolojik DNA ise tüm kalıtsal özelliklerimizin kodlanmış …
tinaz
- Eylül 27, 2024
Atatürk'ü Anmak
Atatürk’ün anılacağı her yıldönümü vesilesiyle aklıma tekrar tekrar gelen bir soruyu okurlarımla paylaşmak istiyorum: Sık sık Atatürk’ün düşünme stiline referansta …
tinaz
- Eylül 27, 2024
Otobiyografi kesiti No 9
Yıl 1971, yer Zonguldak E.K.İ. (şimdiki adıyla T.T.K. Türkiye Taşkömürü Kurumu; o zamanki adıyla Ereğli Kömürleri İşletmesi). Üniversiteden sınıf arkadaşım …
tinaz
- Eylül 26, 2024
Yorumlar