Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> Editörden >> Acaba?

Acaba?

Editörün makaleler hakkında kısa açıklamalarını ve bu üç makaleyi ilgiyle okuyacaksınız.

resim
09.02.2011

Editörden

Acaba?

Baba ve oğlu ya da anne ve kızı arasındaki huy benzerliği bilindik, hatta deyimlerimize kadar geçmiştir. Anasına bak kızını al deyimi (babalar için ne denilir bilmiyorumJ) şaka gibi görünse de bir gerçeklik payı olduğunu gözlemlerimizle doğrular, aklımızla da teyit ederiz. Yoğun ve etkileyici bir ilişki ortamında uzun süreler birlikte yaşamış bulunan anne ve kız ya da baba ve oğul arasında, zaman içinde bir kültür alış-verişi sürpriz sayılamaz.

Her şakadan çıkarılabilecek ciddi sonuçlar, en azından sorular olabilir. Buradaki soru da şu olabilir(mi)?

İnsanların içinde yaşadıkları kültür onların davranışlarını şekillendirdiğine ve onlardan da gelecek kuşaklara geçtiğine göre, buna bir çeşit evrim (kültürel evrim) denilebilir. Acaba, kültürel evrim’in genetik evrim’le bir etkileşimi var mıdır?

Yani, zaman içinde söz konusu kültürel etki ortadan kalksa dahi, davranışlar bu defa da, geçmişteki kültürle etkileşerek evrilmiş genetik özelliklerin etkisi altında yine geçmişteki davranış izlerini göstermeye devam ederler mi?

Ve, daha da önemlisi, bireyler için sorulan bu soru birey toplulukları, toplumlar için de geçerli midir?

Bu soru, tüm uluslar, kültürel etkileşim halindeki tüm insan grupları için önemlidir; ama içinde yaşadığımız toplum için daha da önemlidir. 700 yıl süreyle, sadece kendisine söylenenleri soru sormadan kabullenmesi istenilen geçmiş kuşaklarımızdan, bugüne getirdiğimiz bir genetik iz var mıdır?

Bu soru’nun yanıtı, İkili Kalıtım Kuramı’nın (İKK) konusunu oluşturuyor.

Gen-kültür ortak evrimi (co-evolution)olarak da bilinen İKK (Dual Inheritance Theory-DIT), insan davranışlarının, etkileşim halindeki genetik evrim ve kültürel evrim süreçlerinin ürünü olarak nasıl ortaya çıktığını açıklamak için, 1970’lerin sonları ile ‘80’lerin başları arasında geliştirilmiştir.

Sosyal bilimler, kültürü insan davranış çeşitliliğinin ana sebebi olarak görür. Evrimsel psikoloji ve insan sosyo-biyolojisi ise kültürü, genetik seçim’in önemsiz bir yan ürünü olarak inceler. İKK bu iki yaklaşımın arasında, ortada bir yerdedir.

Kuruluşundan bu yana 15 yıldır, toplumumuzun Sorun Çözme Kabiliyeti’ni etkileyen faktörleri

anlamaya ve onları iyileştirmenin yollarını öğrenip uygulama örnekleri yapan BNGV için İKK önemli bir ipucudur.

İKK (DIT) konusunda daha ayrıntılı çalışmalar kuşkusuz gerekiyor; ancak bu yolla daha işlevsel sonuçlar çıkarabiliriz.

Bu konuda ilk bilgileri edinmemizi sağlayabilecek bir yazıyı, Beyaz Nokta® web sitesi için Nuran ÖZCANLI çevirmiştir.

Sorun Çözme Kabiliyeti’ni etkileyen faktörleri daha derinlemesine anlama yolundaki çabalara katkıda bulunan bir diğer yaklaşım ise Karmaşıklık Yönetimi (complexity management) olarak bilinen konudur.

Bu konuda bir makalede web sitemizde yayımlanmış olup, çevirmeni Ender GÜROL’dur.

Toplumumuzun sorunlarına duyarlı kesimler için bu iki konunun yeni bakış açıları yaratacağını umuyoruz.

Acaba Demokrasi Sadece Bir “An” mıydı?

Okurlarımız için çok önemli ikinci bir çeviriyi daha sunuyoruz. Robert Kaplan’ın, The Atlantic Monthly dergisinde yayımlanan bu yazısının çevirmeni ise Altan Sağanak’tır.

Makale 1997 yılında yazılmıştır; aradan geçen 14 yıl, o tarihte ancak “tahmin” olarak nitelenebilecek kimi öngörülerin doğru çıkması nedeniyle yazıyı daha değerli kılan bir öğe olarak görülmelidir.

Ayrıca, işlenen konunun 2600 yıldır eskimeyen bir konu olması, Kaplan’ın yazısını klasik kategorisine sokabilir.

M.Ö. 339 yılında Sokrates’in fikirleri nedeniyle öldürülmesi için icazetin de “demokratik” yoldan yapılan bir oylama ile alındığı düşünüldüğünde, bu sihirli sözcüğe yüklenen anlamların ne kadar buğulu olduğunu gösteriyor.

Demokrasi ve pilav lezzeti arasındaki benzerlik, ancak bir şakaya konu olabilir gibi görünse de, benzerlik, somut girdilerden oluşan bir taban üzerine oturmayan tüm üst kavramlar için kullanılabilir.

Daha demokratik bir Türkiye arayışlarının sürdüğü günümüz Türkiye’sinde bu makalenin zihin açıcı bir etkisi olacağını umarız.

BNGV

 

Yukarıda kısa tanıtımını okuduğunuz yazılara ait linkler:

Sayfa başına dön!

Bulunduğunuz sayfa :

Ana Sayfa >> Editörden >> Acaba?