Duyurular

ZAFER BAYRAMIMIZIN 100. YILI KUTLU OLSUN

30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle kamuoyuna duyurumuzdur Tam 100 yıl önceydi. Yine bir 26 Ağustos gecesini, Kurtuluş Savaşı Karargâhı Kocatepe’yi, büyük Şair Nazım Hikmet öyle tasavvur ediyor ve destansı şiirinde şöyle anlatıyordu: “... Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle parlaktılar ki Şayak kalpaklı adam Nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden Güzel, rahat günlere inanıyordu...

resim
30.08.2022
30 Ağustos Zafer Bayramı münasebetiyle kamuoyuna duyurumuzdur
 
Tam 100 yıl önceydi. Yine bir 26 Ağustos gecesini, Kurtuluş Savaşı Karargâhı Kocatepe’yi, büyük Şair Nazım Hikmet öyle tasavvur ediyor ve destansı şiirinde şöyle anlatıyordu:
“... Dağlarda tek tek ateşler yanıyordu
Ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle parlaktılar ki
Şayak kalpaklı adam
Nasıl ve ne zaman geleceğini bilmeden
Güzel, rahat günlere inanıyordu
Ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanında,
Birdenbire beş adım sağında onu gördü.
Paşalar onun arkasındaydılar.
O saati sordu.
Paşalar “üç” dediler.
Sarışın bir kurda benziyordu.
Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı.
Yürüdü uçurumun başına kadar,
Eğildi, durdu.
Bıraksalar,
İnce, uzun bacakları üstünde yaylanarak,
Ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak,
Kocatepe’den Afyon ovasına atlayacaktı…”
O güne gelinceye kadar Büyük Millet Meclisi kararlarına dayanarak Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarınca bütün hazırlıklar yapılmış, her şey düşünülüp planlanmıştı. 
05:30’da sis dağılmış; toplar patlamış Afyonda kızılca kıyamet kopmuştu. İlk darbe başarılı sonuç vermişti. Düşman kuvvetleri 4 gün boyunca hırpalanınca geri çekilmeye başlamıştı ki, o ünlü komut geldi; “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz; ileri!..” 
İşte kesin zafer o gün kazanılmıştı. O gün 30 Ağustos idi; tam 100 yıl önceki...
Bu savaşta yenilen sadece uşak Yunan Ordusu değildi; asıl onları giydirip donatıp üstümüze salan zamanın büyük devletleri emperyalistle idi.
Emperyalizme savaş açmış kazanmış ilk ulus biz idik. O gün bizim olduğu gibi bütün mazlum milletler için de Bayram oldu.
O günü ve kahramanlarını itibarsızlaştırma gafletinde bulunan birkaç densizi saymasak, hep milletçe kutladığımız 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı Yüzüncü Yılında da onurumuzla ve kadirşinaslıkla bu toprakları bize vatan yapan Devletimizin kurucusu gazilerimizi ve şehitlerimizi minnetle anarak kutluyoruz. Selam olsun kadir kıymet bilenlere.
 
Beyaz Nokta Gelişim Vakfı
Sayfa başına dön!