BN Mesajları

Seçilmişler İçin Etik Güvence

Milletvekili yemini,halkın oylarıyla seçilecek olanların uymayı taahhüt ettikleri kapsayıcı ve de çok ....

resim
23.05.2011

Seçilmişler İçin Etik Güvence


Milletvekili yemini, halkın oylarıyla seçilecek olanların uymayı taahhüt ettikleri kapsayıcı ve de çok değerli bir etik güvence’dir.

Bununla beraber, bu etik güvence’yi gündelik siyaset yaşamının uygulamalarına tercüme edebilecek daha somut, daha denetlenebilir güvencelerle desteklemek de en az birincisi kadar değerli ve gereklidir.

Hattâ bu somut güvencelerde bulunulmaksızın salt yeminle yetinmek, o yemini bozabilecek olanlar için pek de kolaydır.

Bugün, demokratik yaşam deneyimlerimizde geldiğimiz noktada, böylesine bir etik güvence’nin daha önem taşıdığını ve halkımızın çeşitli vesilelerle dile getirdiği bir ihtiyacını karşılayacağını umuyoruz.

Seçimlerde, halkın karşısına yüzlerce aday çıkacak. Onlardan, kendi seçecekleri etik güvenceler vermelerini isteyelim; hepsini olmasa da en azından birkaçını!

Bir bölüm aday ilgi göstermese ya da güvence vermeye yanaşmasa veya bu güvenceyi “nasıl olsa uymam” diye düşünse de çoğunluğun en az birkaç konuda içtenlikli olarak güvence vereceğini ve bunların halk tarafından çeşitli yollarla izleneceğini bildiği için de bunlara sadık kalacağını umuyoruz.

İşte o noktada yurttaş olarak demokrasinin hakkını verip veremediğimiz, daha da doğrusu demokrasiye ne ölçüde layık olduğumuz ortaya çıkacaktır. Ama esas kazanç, güvence veren ve ona uyabilen az sayıda da olsa seçilmişin yaratacağı ahlaki değer tabanı olacaktır.

Bu tabanı inşa etmeden siyaseti, kurumlarını, o kurumlarda görev alanları eleştirebiliyoruz. Bunun bir yararı olmadığını, yarar sağlamak bir yana, toplumun düzgün insanlarının siyasetten bucak bucak kaçarak siyasetin gerçekten kirli bir iş olarak tescil edilmesine yol açtığını artık görebilmeliyiz.

Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı olarak, yalnız siyaset alanında değil, toplumun tüm yaşam kesitlerinde gereksinimimiz olan yüksek ahlakı, o alanlardaki kişiler arasından topluma etik güvenceler vermeye gönüllü kişilerin oluşturabileceğine inanıyoruz.

Toplumumuzun sorun çözme kabiliyetine önemli katkısı olacak bu yaklaşımı yaygınlaştırmak Beyaz Nokta® hareketinin misyonu açısından da bir kazanç olacaktır.

Siyasetin ahlaki tabanını inşa etmeye istekli olanları, bu etik güvence’yi yaşama geçirmeye çağırıyoruz.

Saygılarımızla,

Beyaz Nokta® Gelişim Vakfı

 

“MİLLETVEKİLİ ADAYLARI İÇİN

ETİK GÜVENCE”

1- HER YIL AKÇALI İŞLERİMİ BAĞIMSIZ BİR DENETLEME KURUMUNA DENETLETTİRECEĞİMİ VE SONUÇLARINI SEÇMENLERİME İLAN EDECEĞİMİ,

(Böylelikle, siyaset, başka işi olmayan, işsiz olduğu için siyasete giren insanların işi olmaktan çıkacak, çıkar çelişkisi –conflict of interest- yaratmayacak şekilde namusuyla işini yapanların ve de yaşamını siyasetten değil işinden kazananların uğraş alanı olacaktır)

2- ÇIKAR ÇELİŞKİSİNE NEDEN OLABİLECEK İKİNCİ BİR İŞ YAPMAYACAĞIMI,

(Yukarıdaki ilke ile bağlantılı olarak yorumlanmalıdır. Sık sık milletvekillerinin başka iş yapmaması gerektiği savunulur. Bunun iki anlamı olabilir: (1) Milletvekilleri iş yapmaya gerek olmayacak derecede zenginler arasından seçilsin, (2) Milletvekili, sokakta yaşayan, ailesi olmayan berduşlar arasından seçilsin. İkinci bir iş yapmadan yaşayan birileri varsa onların durumları sorgulanmalı, bunu nasıl yapabildiklerini herkese öğretmeleri istenmelidir. Aslolan ikinci ya da üçüncü iş yapmaları değil, yaptıkları işlerle milletvekilliği arasında çıkar çelişkisi bulunmamasıdır. Bunun için ise, toplumumuzun kavram dağarcığına bu kavramın –çıkar çelişkisi- yerleşmesi gerekir. )

3- ŞAHSIMA AVANTAJ SAĞLAYABİLECEK ÖZLÜK HAKLARI DEĞİŞİKLİKLERİNİN BİR DÖNEM SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ YÖNÜNDE TEKLİF GETİRİP OY VERECEĞİMİ,

(Kamuoyunda tartışma yaratan maaş ve emeklilik konusunda düzenleme tabii ki yapılabilir. Sadece ufak bir ön koşulla: o da, yapılacak düzenlemeden, düzenlemeyi yapanların yararlanmaması.. Yine çıkar çelişkisi ilkesine geliniyor. Yani kavram dağarcığımızdaki eksik bir elemana!)

4- HAKKIMDA YAPILABİLECEK ARAŞTIRMALARI ETKİLEYECEK KONUMDA BULUNDUĞUM TAKDİRDE YÜRÜTME GÖREVİMDEN İSTİFA EDECEĞİMİ,

(Batı demokrasilerinin bu vazgeçilmez ilkesini açıklamaya gerek yoktur. Bu noktada da, toplumumuzun kavram dağarcığına girmesi gereken bu değer yargısına dikkat edilmelidir)

5- TÜM YOLSUZLUK ARAŞTIRMALARINA KABUL OYU VERECEĞİMİ,

(Bunun bir değer yargısı olarak toplumumuzun kavram dağarcığına yerleşmesi, bugün mevcut olan gurup kararı ile –gayrı resmi gurup kararları kastediliyor- red oyu kullanılması geleneği ortadan kalkacak, gurup disiplininin anlamının, yolsuzluk soruşturmalarını engellemek olmadığı bir genel anlayış olarak yerleşecektir)

6- SİYASİ FAALİYETLER DIŞINDAKİ DOKUNULMAZLIK OLANAKLARINDAN YARARLANMAYACAĞIMI, KENDİMLE İLGİLİ OLARAK BÖYLE BİR TALEP OLMASI HALİNDE BU YÖNDE OY KULLANACAĞIMI,

7- BAKANLIK GÖREVİNE ATANMAM HALİNDE, TÜM ÜLKE İÇİN KULLANIMI GEREKEN BAKANLIK İMKANLARINI SEÇİM BÖLGEME AYRICALIK SAĞLAYACAK ŞEKİLDE KULLANMAYACAĞIMI

 

TAAHHÜT EDİYOR, BU TAAHHÜDÜMÜN HERHANGİ BİR YOLLA DENETLENMESİNE HİÇBİR ŞEKİLDE KARŞI ÇIKMAMAYA SÖZ VERİYORUM.

Eğer bu bildirgeyi destekliyorsanız, lütfen aşağıdaki ad soyad alanını doldurup imzalıyorum butonuna tıklayınız. Birkez imzaladıktan sonra ad soyad alanı bir daha görünmeyecektir.

Sayfa başına dön!